"Lasermannen" i Malmö i Nyhetsmorgon

TV4:s Nyhetsmorgon tog upp diskussionen om en eventuell ny ”Lasermannen” i Malmö i morgonens program och letade paralleller till det som hände i början av 1990-talet. Jag var gäst, och förut om att jag börjar varje mening med ”ja asså” (måste sluta med det) fick jag väl sagt att det alltid finns en risk att störda personer fångar upp stämningar i samhället och att detta i olyckliga fall kan drabba vissa grupper i samhället. Men att det också finns stora skillnader om vi jämför med början av 90-talet. Då hade vi rekordstora grupper av asylsökande på grund av kriget på Balkan, mängder av attentat mot flyktingförläggningar och nazistiska grupper som var synliga på gatorna. Samtidigt som vi fick in Ny demokrati i riksdagen. Allt det som vi kan läsa om i Gellert Tamas bok ”Lasermannen”.

Idag är det inte lika tydligt att det rör sig om en slags våg av främlingshat. Tvärtom är det ju så att svenskarna blir allt mer positiva till invandring och flyktingmottagande. Det kan tyckas motsägelsefullt med tanke på att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men man får inte glömma att det bara var 5,7 procent som röstade på SD. Jag håller inte riktigt med Gellert Tamas i DN som pratar om en uppiskad stämning som riktas mot invandrare. Jag känner nog, som även Gellert antyder, att vi lärde oss något av det som hände då, när Ny demokrati agerade. Det finns anledning till oro, men också en större medvetenhet om vilka krafter som man utmanar när man går främlingsfientliga krafter till mötes.

Se även: En genomgång i Svd av alla skottlossningar som varit det senaste året i Malmö, det är förfärande många men de flesta kan kopplas till strider i den ”undre världen” (som det brukar heta), AB och Expressen som bl a rapporterar att en gärningsman även söks i de högerextremistiska kretsarna.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i främlingsfientlighet, Gellert Tamas, Lasermannen, Malmö. Bokmärk permalänken.