Ny laserman i Malmö?

Man hoppas ju att polisen har fel när de misstänker en ensam gärningsman, typ ”Lasermannen”, bakom 10-15 skottlossningar där invandrare varit måltavlan, (Se AB, flera artiklar, även TV). Sambandet mellan dåden verkar inte helt klar, i några fall förekommer samma vapen, ofta har personerna beskjutits i ryggen, ingen röd tråd, vilket möjligen är den röda råden säger polisen kryptiskt (rimligen med hänvisning just till Lasermannen).

Rikskrim har kopplats in och tydligen har man involverat vissa personer som även deltog i utredningen av ”Lasermannens” brott. Ser att flera redan börjat spekulera i likheter med 1991, då fanns Ny demokrati, nu finns Sverigedemokraterna (se t ex Gellert Tamas som skrev boken om ”Lasermannen” på SVT). Då spreds främlingsfientliga stämningar, så även nu (och för det mesta tycks det mig, där har jag svårt att se att det skulle finnas en speciell situation just nu). Men visst vore det förfärligt om det vore som polisen misstänker att det rör sig om en ensam störd person som fångat upp rasistiska stämningar och omvandlat dessa till ett personligt korståg?

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Gellert Tamas, Lasermannen, Malmö. Bokmärk permalänken.