SD-are får toppost i Trelleborg

Sverigedemokraterna erbjuds en post som oppositionsborgarråd i Trelleborg, skriver Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda. Det finns i princip tre block: den regerande Alliansen, Socialdemokraterna och SD i Trelleborgs kommunfullmäktige. SD blev redan i valet 2006 kommunens tredje största parti och gick framåt något i höstens val i röster räknat (vilket däremot inte gav fler mandat).

Bakom beslutet finns en kritik av Socialdemokraterna som Alliansen menar inte företrätt den samlade oppositionen. I stället ska arvodet för oppositionsborgarråden fördelas efter antal röster mellan S och SD, S har 17 och SD 7 mandat.

SD har länge försökt få in en fot i nämnderna i Trelleborg. Jag är inte förvånad över att partiet nu släpps in, och inte heller att det sker i just Skåne. Vi kommer antagligen att få se fler exempel. Tidigare när inviter till samarbete och försök att ge SD insyn och inflytande diskuterats i Skånska kommuner har de lokala politikerna fått tillrättavisningar från högre ort i sina respektive partier. Frågan är vad som sker nu, om läget är ett annat när SD även sitter i riksdagen?

Enligt SD Trelleborgs lokala hemsida var en av de sista förslagen som lades fram före valet ett krav på mångkulturellt bokslut i kommunen (något som tidigare lyfta på andra håll och som även SD vill få till stånd på riksnivå). Dessutom hittar jag en entusiastisk hyllning till ett tal av nederländske populistpolitikern Geert Wilders (under rubriken ”Varning klicka ej här” får man ta del av hela talet och kommentarer om att innehållet ger ”kalla kårar”).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i SD, Sverigedemokraterna, Trelleborg, Ulf Bingsgård. Bokmärk permalänken.