Mångkulturen misslyckad, anser Merkel

Nästa politiska ledare som ”tar bladet från munnen” i invandringsfrågan i hopp om att vinna tillbaks väljare som kan tänka sig att rösta på högerpopulister är Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hennes uttalanden om att det mångkulturella samhället är misslyckat och att invandringen drar ner det sociala systemet väcker reaktioner i många svenska medier (se t ex Sydsvenskan, SVT, och Expressen).

– I början av 60-talet kallade vi hit utländska arbetare och nu lever de i vårt land. Vi trodde inte att de skulle stanna, men så blev fallet.
– Vårt försök att bygga ett mångkulturellt samhälle där vi kan leva tillsammans och uppskatta varandra, har misslyckats totalt.

Tyskland är anmärkningsvärt nog ett av få länder i Europa som inte har ett högerpopulistiskt parti i parlamentet. Men de främlingsfientliga stämningarna växer enligt flera undersökningar. Tankesmedjan Friedrich Ebert-stiftelsen visar i en ny undersökning att över 35 procent vill sända tillbaka invandrarna i ett läge där det är hög arbetslöshet (som nu). Mer än en tredjedel av de drygt 2 400 tillfrågade ansåg dessutom att Tyskland ”överfylls av utlänningar” och fler än en av tio tyckte att lösningen är en ”Führer” som kan styra landet ”med fast hand”.

Min tyska är lite för dåligt för att jag ska kunna dissekera hur frågorna ställts i den här undersökningen, men att svaren ser ut på det här sättet gör mig ytterligt obehaglig till mods.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Angela Merkel, Friedrich Ebert Stiftung, högerpopulism, Tyskland. Bokmärk permalänken.