SD:s kommentar: "Vad var det vi sa?"

Är det nu man får säga ”vad var det jag sa”? #äntligen

Så twittrar Jimmy Åkessons sekreterare Alexandra Brunell. (Märkligt förresten att han på Berlusconi-vis värvat en snygg Stureplanstjej vars politiska erfarenhet verkar vara lika med 0).  


Mött av kritik för detta som väl de flesta tycker makalöst okänsliga uttalande kom hon senare med ett förtydligande på sin blogg Parliament Princess (där man för övrigt kan följa henne på shoppingturer, ansiktsbehandlingar etc):
”Och till er som inte förstod; varför skrev jag #äntligen? Vi är nog alla överens om att det oftast är skönt att kunna säga ‘vad var det jag sa’. Men att jag kunde säga det vid just detta tillfälle, efter kvällens terrordåd, var så typiskt och tragiskt – därav min sarkasm.”

SD:s Dragan Klaric beklagar att man ger sig på en ”okunnig tjej”. Men hon är inte ensam i partiet. Riksledamoten William Petzäll twittrade också på lördagskvällen ”jag hatar att säga det, men vad var det vi sade?”. (se Svd)
 
Så jag tror man ska tänka att SD agerar precis som säkert många av oss befarade, partiet snabbar sig på att skuldbelägga alla muslimer för en enskild desperat människas dåd. Partisekreterare Björn Söder uttrycker sig inte likadant men andemeningen är ändå densamma (se Svd). Såhär skriver han på Facebook:

”Ytterst ansvarig för det som hänt är de sju andra riksdagsparterna, som rullat ut röda mattan för islams och muslimska fundamentalisters framväxt i Sverige”.

Svenska Dagbladet påminner också om att det var Björn Söder som två dagar före valet varnade för att Sverige kan hamna i något som liknar den islamistiska revolutionen i Iran 1979.
”Det är inte nödvändigtvis så att vi alla måste bli muslimer, men att vi alla ska lyda under sharia”, förklarade Söder då (se t ex GP).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Alexandra Brunell, Björn Söder, Jimmie Åkesson, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till SD:s kommentar: "Vad var det vi sa?"

 1. Det finns minst lika mycket i Bibeln som få kristna håller med om. Särskilt i gamla testamentet. Jag är ingen expert på islam, det har jag aldrig sagt. Men det behöver man inte vara för att fatta att svepande generaliseringar inte leder någon vart. 20 miljoner muslimer i Europa. Tänk! Är det islam som är problemet eller är det terrorismen? Hur många av dessa 20 miljoner är farliga? Vad är effektivast? Satsa på att bekämpa religionen eller de extrema grupperna/individerna?

 2. Anonymous skriver:

  Med en dåres envishet fortsätter du att inte se likheterna gällande generaliseringar om islam alt. Sverigedmokrater.Det ena är totalt förbjudet medan det andra uppmuntras och överdrivs så mycket det går. För övrigt undrar jag hur alla helt plötsligt är experter på vad islam står för, vem gav er tolkningsföreträde jämfört med t.ex. självmordsbombaren? De stycken jag minns bäst ur koranen har mer gemensamt med terroristen än med någon av er apologeter.

 3. Det handlar inte om 10 procent, inte ens om 1 procent av alla muslimer. Jag fortsätter med en dåres envishet: att ha åtgärder som riktar sig mot islam generellt är ett otroligt överdrivet sätt att agera när det handlar om små extrema kretsar. Ska vi hitta dessa krävs mycket specificerade åtgärder. Det handlar om terrorism. Inte om islam. Sedan fortsätter ni att blanda ihop saker genom att ha synpunkter på andra muslimer som inte är terrorister men som betett sig på det ena eller andra sättet som ni inte gillar. Tröttsamt det är vad det är. Åtgärder mot avarter av alla religioner, fundamentalism, våld och terror. Självklart. Svepande generaliseringar om en hel världsreligion däremot leder absolut ingen vart när det gäller att bekämpa terrorism.

 4. Kalle skriver:

  Ingen vettig människa påstår väl att alla islamister är terrorister. Det räcker så bra med de kansek 10% som är det.Med den mycket stora invandring vi har från mellanösterna kommer naturligtvis deras krav att öka. De vill naturligtvis ha det som hemma. En lustig detalj ! Finner inte du också det lite märkligt att hotbilden (inkl dödshot) som asylskäl förklingar så fort den sökande får PUT och dessutom kan åka på charterresa till hemlandet efter ett halvår.I Malmö har muslimernas krav på skild gymnastiksalar för pojkar och flickor samt alternativ kost för muslimer redan ställts. Vi kan räkna med mer allteftrsom antalet muslimer ökar i Sverige.

 5. Anonymous skriver:

  Visst är Islam ett problem. Det är förvisso ett problem med en religion som bygger på förakt mot icketroende, mot kvinnor och mot människor som tror på Darwin och att jorden kretsar kring solen. Ett annat problem är den totala oförmågan för mediamänniskor att se det. Tror ni verkligen att sverigedemokraternas framgångar beror på en demonisering av verkligheten? Självklart inte, deras framgångar beror på att de, liksom miljöpartiet och vänsterpartiet, förmår att beskriva reella samhällsproblem som media antingen ljuger bort eller spelsr ned. I likhet med dessa partier förordar de "halshuggning som bot mot huvudvärk", dvs. de saknar rationella lösningar, eller rättare, de förordar lösningar som antingen ruinerar landet och/eller förvärrar problemen. Att hantera sverigedemokrater handlar om att bemöta deras argument. Det innebär också att ge dem rätt när de har rätt. Att köra diverse PK-floskler eller den pinsamt uppenbart tillrättalagd statistik som produceras vid våra "universitet" som motargument kommer inte att fungera. Den gängse SD-engagerade företrädaren (dvs. riksdagsman eller dyl.) är med största säkerhet rejält inläst på sådana argument och smular blixtsnabbt sönder dem. Istället, erkänn problemet och fråga vad deras (dvs. SD:s) lösning är.

 6. Nej, det gör jag inte. Det jag skrivit ovan får tala för sig själv.

 7. Åter igen detta bagaelliserande av våld och terror – till vilken nytta Anna-Lena? Vad är det för ideal du vill framhöva med det resonemanget?

 8. Nej islam är inte ett problem, hur många gånger ska man behöva tjata om detta innan det går in hos somliga? Fundamentalister och extrema islamister kan däremot vara ett problem. Bara i Västeuropa bor det över 20 miljoner muslimer.

 9. Alla muslimer är inte ett problem Loddan, däremot är islam i sig ett problem. Är detta inte övertydligt denna vecka?

 10. Mac skriver:

  Kanske inte så viktigt för den övergripande debatten, men jag tycker inte att du skall jämföra Petzälls uttalande med Brunells. Brunells var naiv, rasistiskt och allmänt puckat då hon är helt öppen med att hon vill ta politiska poäng på det som hände, medan Petzäll t.o.m. skriver att han tycker det är hemskt att hans farhågor har hänt.Du kan iof ha inställningen att Petzäll egentligen tycker som Brunell, bara det att han inte visar det av politiska skäl. Men då vet jag inte vad som skulle göra dig bättre än de som tror att alla muslimer egentligen är extrema islamister, bara det att de inte har visat sina sanna färger. Båda är föreställningar i klass med "egentligen så funkar dem där inte som oss"…

 11. Jimmy du motsäger dig själv, du tycker inte att alla muslimer är något problem men fortsätter ändå med att hävda att problemet är islams utbredning.Den typen av generaliseringar ger inga som helst redskap för att hantera det vi nu varit med om i Stockholm. Genom att se islam som problemet ringar du in en gigantisk grupp varav nästan alla delar är helt oproblematiska. I stället för att fokusera på den lilla grupp som det gäller. Jag är också mycket oroad över hur de som fångas av våldsam islamism agerar. Något annat vore väl orimligt i dessa tider.

 12. Men Loddan, det är ingen som påstått att alla muslimer skulle vara terrorister, det är ett felaktigt påstående från er io PK-maffian. Däremot ser vi ett stort hot i islams extremism, men ni låssas inte se denna – trots ständiga terrorhandlingar från islam. Skulle ju vara intressant och se hur du skulle reagera om du själv eller någon du håller kär drabbas i nästa attack på Sverige.Sådana här inlägg av dig visar bara upp ert eget förakt mot demokratiska och fria samhällen.

 13. Tänk tanken: om alla muslimer var som ni tror och om det vore så farligt med islam, hur många av oss övriga skulle då fortfarande vara vid liv? Det finns extrema former av islam, liksom extrema former av kristendom, judendom och alla slags religioner.Våldsam islamism kan vi diskutera, och det är det många som gör. Nästa vecka kommer Säpo med en rapport som handlar om just detta t ex, beställd av regeringen.

 14. ionize skriver:

  Dessutom är det ju inte svårt att förutspå sådant här. Det kan ju vem som helst göra. Jag spår att någon galning komemr döda en eller flera människor i kallt blod någon gång under kommande år. Det är antagligen en man, och antagligen i en utsatt situation, med en eller flera laster. Nu när jag helt tydligt visat min förmåga att kunna tänka framåt, en förmåga osm inte är exklusiv för Åkesson-packet, så tycker jag att ni kan lägga ner.Någon jämförde SDs reaktioner på detta med Nazisternas reaktioner på Riksdagsbranden 1933, en inte alltför långsökt jämförelse. Detta är EXAKT varför Alexandra Brunells uttalande var så smaklöst och fick mig och många andra att rynka på näsan.

 15. Sture skriver:

  När en ensam gärningsman besköt invandrare i Malmö så var det ingen hejd på kollektiviseringen och det indirekta skuldbeläggandet på SD och deras anhängare.När sedan en ensam(?) gärningsman spränger sig själv i islams namn och med förhoppningen att ta livet av så många icke-muslimer som möjligt, ja då är det tydligen viktigt att se gärningsmannen som en individ frikopplad både från sin ideologi och denna ideologis övriga medlemmar.Varför denna dubbelmoral?

 16. Anonymous skriver:

  Anna-Lena, nu motsäger du sig själv. En muslim som utför en självmordsbombning i Stockholm är ett led i islamiseringen av samhället. Förstår du inte eller vill du inte förstå? Åkesson varnade för IDEOLOGIN islam och han har fått rätt.

 17. Det är väl många som varnat för terrordåd och att extrema islamister skulle kunna ligga bakom ett sådant. Ingen nyhet således. Däremot är det få utom SD som tror att det är såhär muslimer agerar generellt eller som tror att det är en effekt av någon slags "islamisering" av samhället.Det finns en extrem miljö som han uppenbarligen haft kontakt med, men om ni läser tidningarna så blev den här mannen utestängd från moskén i Luton i London för sina åsikters skull. Jag har själv upplevt situatuationer i förorter till Stockholm där personer som uttryckt extrema uppfattningar tillrättavisats hårt av andra muslimer. Det här handlar inte om islam utan en liten krets av personer med extrema uppfattningar, lika typisk för muslimer som RAF eller det tyska nazistpartiet var för västerlänningar i gemen. Eller Knutbypastorn är för kristendomen.

 18. Anonymous skriver:

  Du verkar på något sätt missa SD:s poäng… Vakna!

 19. Men SD hade ju 100 % rätt i sina varningar, och de som påstått att SD skrämmer eller ljuger (som en viss fru Lodenius) har helt enkelt haft fel.Det som aldrig skulle ske hände precis som vi förutspått, och var nu inte så naiv att du inte tror att det bara kommer att växa.

 20. Anonymous skriver:

  Skulle vara mycket mer intressant om du åtminstone försökte analysera hur det kan komma sig att SD kunde förutspå att attentat kan/kommer att ske i Sverige samband islamiseringen här (samtidigt som alla andra partier och media sade att det aldrig skulle ske), istället för att bara älta över att SD nu efteråt påpekar "vad var det vi sa?" och huruvida det var lämpligt, precis som resten av media.Du kallar dig själv journalist, så var tror du det verkliga nyhetsvärdet ligger här??

 21. Anonymous skriver:

  Dragan är formellt ej längre med i SD. Han kom på kant med styrelsen (Björn Söder?) efter att de sagt att SD Television ej skulle vara kvar i nuvarande form utan att rådfråga honom.Mats

 22. Andreas skriver:

  De skyller ju inte alls på alla muslimer,snarare är det ju så att det inte direkt är en överasskning att den första personen på flera år som försökt utföra en regelrätt massaker-Är en muslim som hatar oss svenskar för att vi skyddar våran yttrandefrihet- Den som ger vilks möjlighet att kritisera Islam.Tvivlar på att detta: http://www.vilks.net/category/teckningar/Kommer att ge upphov till katolska självmordsbombare(bilden är längst ner)

Kommentarer är stängda.