Omflyttningar i S-toppen

Som väntat blir det en del omflyttningar i toppen i Socialdemokraterna. Håkan Juholt påstås av flera tidningar vilja slänga ut alla som står lite till höger och plocka in de som står till vänster. Riktigt så enkelt är det nog inte.

Tycker lite synd om Östros, som visserligen hålls delvis ansvarig för valförluster, 2 på raken, men som på det hela taget verkar vara en pålitlig och klok person. Har sett honom städa ur sitt arbetsrum i nyhetssändningarna och det framgick klart att han inte tänker ta strid (vilket min gamla chef från TV4 Christer Isaksson spår i Svd).

”Extraordinärt”, anser Svd:s Göran Eriksson. Lotta Gröning i Expressen påminner om att det väl närmast förväntades att hela partistyrelsen skulle gå när Mona Sahlin gjorde det. Ur det perspektivet borde han förstås ha gått självmant. Den andra som fick gå var Ylva Johansson, vilket skapat ett kvinnounderskott i ledningen.

Jag har inte sett någon av dem som en tänkbar partiledare, men det borde finnas plats för alla goda krafter framöver om Socialdemokraterna kan få opinionskurvorna att vända uppåt igen. Det nya laget verkar i alla fall inte bara ha prioriterat ungdom, Pagrotsky förväntas bli ny ekonomisk-politisk talesman. Aftonbladet tror i stället att det bli Micke Damberg som tar över det uppdraget. Om det stämmer blir det kanske inte mycket vänster i alla fall, om de som vill se världen i dessa två kategorier har rätt. Att Damberg missade partiledarposten sörjdes, som jag skrev på min gamla blogg, djupt av Svd:s ledarsida.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Socialdemokraterna och märktes . Bokmärk permalänken.