Nu är ”Krutdurk Europa” ute i handeln

Så har vi då klarat av bokreleasen för ”Krutdurk Europa”. Det skedde på ABF-huset i Stockholm och det kom ett 40-tal personer. Vi lämnade relativt mycket tid för frågor och gladdes av en kvalificerad publik som ställde många intressanta frågor på det svåra temat som vi försöker avhandla i boken: hur kan arbetarrörelsen tackla de högerpopulistiska partierna i Europa.

Vi hoppas att boken kan utgöra ett underlag för ett mer effektivt förhållningssätt. Partier som SD är förmodligen här för att stanna, det är inte säkert att de alltid kommer att ha lika stora framgångar men med tanke på att de finns i nästan samtliga länder i Europa kan vi inte längre vifta bort dem som dagsländor. Förhållningssättet att stöta ut och isolera verkar inte fungera, i längden krävs mer djupgående analyser av vad som lockar deras väljare och hur arbetarrörelsen kan bli ett mer attraktivt alternativ.

Boken finns att beställa via Bilda förlag, via nätbutiker som Adlibris och ska även finnas i bokhandeln vad det lider.

På onsdag föreläser vi för ABF på Åkers Runö. I höst är det tänkt att bli studiecirklar kring boken och förmodligen dyker då jag och Mats Wingborg, som skrivit boken tillsammans, upp igen för en eller annan föreläsning.

Foto: Martin Kristenson

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ABF, Högerpopulism, På gång, Sverigedemokraterna och märktes , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Nu är ”Krutdurk Europa” ute i handeln

 1. Bor i Malmö(behöver jag tilläga mer) är en nyligen pensionerad man .Infödd Skåning ,familj.barn och barnbarn.Utbildad(högskola,universitet) haft bra jobb med godtagbara inkomster.Kort sagt solid medelklass.Anser mig definitvt inte höra hemma i rasistlägret.
  Men….Den senaste tiden har jag börjat svikta inte så jag lyssnar på SD eller dylikt,men.För en tid sedan såg jag en TV serie om judarnas situation under Kriget och de vita Bussarna som hämtade hit Fångar ifrån utrotningslägren i Tyskland och Polen.Hjärtskärande-varje normalt funtad person måste ta det här till sig och fråga sig själv vad som är rätt eller fel.Det var verkligen flyktingar som påkallade vår hjälp och erhöll den.Med all rätt.
  Men så till dagens flyktings-debatt och hantering av densamma.Det är alltid samma människor som dyker upp i Rutan.Mer eller mindre stollar på vänsterkanten som inte är i samklang med det övriga samhället utanför TV-Studion.Man orkar inte lyssna på det.Samtidigt lever jag i dagens verklighet i Malmö ,med brottslighet,hedersmord,knark,Well you name it…Tack och lov har vi Ilma Reepalu-hedersmannen som vågar öppna munnen.I skrivande stund består Malmö av 38%
  invandrade människor ifrån olika kulturer i Världen.Med andra ord 38% är inte födda i Malmö.Problem eller tillgång?Låt mig citera en annan förståndig Socialdemokrat och Lundensare:Tage Ehrlander Sveriges Statsminster 1946-1969.Han menade-Under kriget ,att Sverige inte kunde ta emot ett stort antal Judar ifrån Tyskland,för det hade förändrat samhället på ett avgörande sätt och att samhället inte mäktar med det.
  Vi är vid den punkten nu:Här i Malmö-Skåne 2012.

 2. skaraborg76 skriver:

  Problemet är nog att man förnekat att folk flyttar för att få det bättre. Speciellt så måste ju socialdemokrater och de som är ännu längre vänsterut få en brydsam situation. Invandraren som vill få det bättre är ju faktiskt kapitalist! Han vill komma till ett kapitalistiskt land. Men de som vill ha invandrare är ofta mer eller mindre negativa till kapitalism.
  Har frågat såväl socialdemokrater och vänsteranhängare vad dom tycker om dessa fattiga miljonärer. Och det är väldigt svårt för de röda att svara på den frågan?
  Och jag som är negativ till marknadsekonomi är ju inte vän av arbetsinvandring. Tvärtom. Vill vi ha en håll bar utveckling så måste vi i väst sänka vår levnadsstandar och förhindra de övriga att få samma levnadstandard som vi har haft. Inte populärt hos de flesta!

  Eftersom det är okej att byta land för att få det bättre så anser A-L att det är bra att svenskar åker till Thailand och ”köper” sig fruar!
  Tycker inte jag. Men jag är ju en romantiker som tror på kärlek.
  Usch för folk som gifter sig för pengars skull!

 3. annalenalod skriver:

  Det är väl inget fel att flytta för att få det bättre? Det har människor alltid gjort.
  Sedan att vi måste begränsa invandringen av arbetsmarknadspolitiska skäl är väl inte heller någon kontroversiell åsikt.

 4. skaraborg76 skriver:

  Problemet är väl ändå att visa har rätt att fly och andra inte.
  USA är ju inte en diktatur men en och annan fanflykting kom ju hit under Vietnamkriget.

  En av grannarna har gift sig med en thailändska. Undrar om hon flytt från krig och elände. Eller kanske är det så att levnadstandarden är bättre här?

  I skolan fick jag lära mig att den värsta lögn nazisterna har är att det finns folk som kommer till Sverige för att levnadstanarden är bättre. Så är det inte allas. Alla flyr från krig och förtryck!
  Ärligt tror jag att dom ljög på 80-talet. Och än idag finns det ju folk som säger det finns inga bevis att invandrare är mer kriminella än svenskar.

  Själv tror jag att en av dom mest tabubelagada saker som finns om invandring är att folk flyttar för att få det bättre. Och ärligt att hjälpa en fattig miljonär är inte så kul.
  En miljon svenskar åkte till USA och det var plånboken som styrde. Förståligt men kasnke inte så moraliskt. Pengar är ju inte allt!
  Värre är nog de politiker och politiskt korrekta som anser att man av humanitära själ har rätt att ljuga. Det blir bara omvänd effekt.

 5. annalenalod skriver:

  Fast nu gör du det väldigt enkelt för dig. Att något inte blir som det var tänkt betyder inte att man ljugit. Att det finns svårigheter med att skapa en bra situation för vissa av de personer som flyr till vårt land betyder inte att SD har rätt och att vi borde minska invandringen till ett minimum. Om du tvingades göra värnplikt i flera år för en brutal diktaturregim skulle du nog också överväga att fly.

 6. skaraborg76 skriver:

  Det roliga med att demokraterna nu erkänner att det finns problem med invandringen är ju att dom också erkänner att dom har ljugit!
  Vi har ljugit men vi är ändå bättre än dom andra iallafall! Det är lite magstarkt!
  SD och de andra har rätt men dom har fel iallafall!

  Flykt är också lite intressant. Som medlem i en organisation som är knuten till totalförsvaret kom frågan upp på ett möte. Vad händer om det blir krig och man inte inställer sig? Ja enligt lagen kan man dömas till livstidsfängelse. Om en svensk flyr då ska han ha fängelse. Men om en invandrare flyr då tas han emot av öppna armar! Dom får fly, men inte ni!

 7. annalenalod skriver:

  Jag håller med dig i att alla frågor måste kunna diskuteras och att de övriga partierna är för dåliga på att berätta hur deras visioner ser ut av ett samhälle med många kulturer och religioner etc. Men jag anser också att människovärdet och varje människas rätt att på individuella grunder bedömas och få stöd vid behov av att fly sitt hemland etc är en fråga som skiljer de partier du stöder från de andra. Lögner och överdrifter förekommer ju även hos dessa partier, väl så ofta.

 8. skaraborg76 skriver:

  Ja hur ska man tackla problemet. Först förnekar man att det finns problem med invandring och integration. Sedan erkänner man att det finns.
  Själv stöder jag inte de nationella partier som har mer eller mindre inflytande SD, ND och Svp. Men jag känner stark misstro mot de etablerade partierna. Ljug aldrig för mig om ni vill att jag ska rösta på er!

  Jag har hört de senaste åren demokrater som försvarat detta ljugande med att dom velat skydda invnadrare, inte ge antidemokrater argument och spelrum samt att dom velat väl.
  Men det säger jag. Demokrater, ljug aldrig!
  Så bra är inte demokratin att man har rätt att ljuga. Inte en lögn. Folket kan aldrig veta vilken politiker eller parti som är mest lämplig att styra om dom ljuger! Vad diktatorer gör är stunt samma. Demokratin ska bara bygga på sanning!
  Med facit i hand borde vi redan från början betraktat invandring som en sakfråga som alla andra frågor och inte som en tabu belagd helig ko.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s