Noll öre räcker, tycker regeringen

Författarna får betalt när någon lånar deras böcker på bibliotek. Nu riskerar förhandlingarna kring en höjning av den summa som betalas ut att stranda, skriver Svd. Noll öre, var budet när förhandlingarna inleddes för 1,5 år sedan. Noll öre är fortfarande budet.

Författarna har krävt orimliga pengar, anser regeringen. Noll öre är orimligt lite, alldeles på tok för liten höjning och om det är budet både då och nu handlar det inte över huvud taget om någon förhandling.

Den som spelar musik, live eller på skiva, i offentliga miljöer betalar för det. Den som använder en bild eller ett dramatiskt verk likaså. Att böcker lånas ut är också något som upphovsmännen bör ersättas för och det är därför det finns ett system för detta. Författarna har ett lite annorlunda system där något mer än hälften går till författaren som skrivit den utlånade boken, resten går in i ett stipendiesystem som alla verksamma författare kan söka från. Det betyder i realiteten att populära författare delar med sig till kollegor som skriver smalare och mindre kommersiellt gångbara böcker.

Det är bara utlåning på vanliga bibliotek som räknas, universitets- och högskolebibliotek ingår inte. Men på senare år har antalet högskolor växt samtidigt som kommunala bibliotek läggs ner. Allt fler lånar på universitetsbiblioteken, och det gäller inte bara facklitteratur utan alla slags böcker. Vi i Minerva, fackförfattarnas sektion av Författarförbundet, tycker det vore rimligt att det betalades ut någon slags ersättning även från forskningsbiblioteken. I dag kan man säga att författarna sponsrar staten med gratis bokutlåning på den här typen av bibliotek.

Vi borde kunna ta ett steg till, genomföra ytterligare förbättringar. Inte behöva slåss för något som borde vara en självklarhet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Noll öre räcker, tycker regeringen

 1. ionize skriver:

  Jag kan förstå vad du menar. Lite som spotify? I slutändan är det inte kunden som betalar, utan tillhandahållaren. Nu när du skriver det så känns det ju faktiskt rätt självklart. Precis som du säger så gälelr det ju för musik och film, varför inte böcker?
  Ibland ser man inte skogen för alla träden 🙂

 2. annalenalod skriver:

  Att låna böcker är gratis för låntagaren. Däremot betalas det ut pengar till författarna när deras böcker lånas ut. En konstruktion som man också kan ha är att författarna får betalt inte efter hur mycket böckerna lånas ut utan efter hur många böcker som biblioteken köpt in. Om inte författarna hade råd att skriva hade du inte haft några böcker att låna.

 3. skaraborg76 skriver:

  Borde väl vara rimligt med att böcker som lånas är gratis.
  och gratis är dom inte om författaren ska ha pengar.
  Pengar borde väl författaren få när biblioteket köper in en bok?
  Inte ska Anna-L käna på att folk läser hennes alster på biblan?
  Solidaritet mot dom som lånar inte med författarna!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s