Förfärande statistik över angrepp på SD-politiker

Sverigedemokraterna går idag ut med statistik över angrepp på partiets representanter (se pressmeddelande). Det är en förfärande läsning. Under perioden oktober 2010 till augusti 2011 rapporterades bland annat 22 hot, 21 hotbrev, 19 fall av skadegörelse, 25 fall av störande av möten och sammankomster, 8 fall av våld mot person, 1 bombhot samt ett brandattentat till partiets säkerhetsansvarige.

SD säger att man vill ta ett samlat grepp på frågan om hot och våld mot politiker. Det är förstås lovvärt. Återstår att se om SD kan lyfta näsan och se att hot och våld faktiskt är vardagsmat för många politiker, även om jag tror att just SD:s är värre drabbade än andra.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har presenterat flera rapporter som visat att detta är mycket vanligt. 2008 uppgav Säpo att polisen tar emot minst en anmälan i veckan från politiker som blivit hotade (se pressmeddelande från SKL). Jag misstänker att det till och med kan vara ett skäl till att det är svårt att rekrytera politiker i kommuner och landsting. Jag vill inte förringa problemet med det som drabbar SD, men tror det är viktigt att se hela bilden.

Se även: P4 Sörmland,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism, politiskt våld, Sverigedemokraterna och märktes , , . Bokmärk permalänken.