Danska sossarna vill ha kvar den strama invandringspolitiken

Hon är kvinna, hon är socialdemokrat och hon puttar bort Dansk Folkeparti från den maktställning partiet haft under tio år med en borgerlig regering i Danmark. Lovorden haglar över Helle Thorning-Schmidt, eller Gucci-Helle som hon kallas (varför nu dyra kläder är något som måste betonas i sammanhanget, minns tjatet om Mona Sahlins röda väska). Men vi får inte glömma bort att de danska socialdemokraterna verkligen inte är något att lita på när det kommer till invandringspolitiken. De har i praktiken stött den borgerliga politiken i den frågan.

Helle Thorning-Schmidt lät omgående meddela att invandringspolitiken (eller  utlänningspolitiken som det heter i Danmark) ligger fast. Hon kan endast tänka sig att backa på några punkter i ett poängsystem som utdelas särskilt duktiga anhöriginvandrare rätt till permanent uppehållstillstånd. (Se DN och Svd)

Detta är särskilt tragiskt eftersom de stora valvinnarna blev socialliberala Radikale Venstre (ej att förväxla med liberalkonservativa Venstre) och mer vänsterinriktade Enhedslisten som vill se en förändring av dessa politikområden i riktning mot en mjukare och mer human politik.  Socialdemokraterna gjorde däremot det sämsta valet sedan 1906. Vilka partier som kan ingå i en kommande regering är fortfarande oklart men om socialdemokraterna vill regera med dessa båda partier, vilket är troligt, får de sannolikt en hård match i samtalen kring just dessa frågor.

Även Socialistisk Folkeparti som kan väntas ingå i en allians har börjat svänga. Men regerande Venstre gick oväntat något framåt och är fortfarande landets största parti, vilket betyder att majoriteten i folketinget står bakom den nuvarande invandringspolitiken. En analys av det komplicerade läget finns i Sydsvenskan.

Läs mer: DN1, Svd, AB, Expressen, Sydsvenskan, SVT, porträtt Helle Thorning-Schmidt i DN, Expressen och i Svd, analys av valet Ulf Bjereld AB, extremhögern tappar mark i hela Skandinavien DN, AB ledarsida,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Dansk Folkeparti, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.