Antinazistisk sång togs över av nazister

Hade nyligen ett samtal med en amerikansk vän om filmen Cabaret och sången ”Tomorrow belongs to me”. Den förekommer i en oerhört suggestiv scen som byggs upp sucessivt och som ska visa på förförelsen i det nazistiska budskapet.

Jag berättade då för honom om att det finns flera olika nazistgrupper som spelat in låten, främst Ian Stuart och Skrewdriver men det finns även andra. Dessa sjunger självklart sången för att de tror på budskapet, och totalt missar kritiken i filmscenen. Det visar hur svårt det är att kalkylera med människors reaktioner. Ian Stuart har även spelat in den i flera versioner, bland annat en akustisk version på skivan Patriotic Ballads och tillsammans med bandet Klansmen. Kan inte bestämma mig för vilken som är värst men uppenbarligen var detta en av hans verkliga favoritlåtar. Här den vanligaste versionen:

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Musik, nazism och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.