SD söker samarbete med europeiska partier

SD är tydligen i full färd med att försöka stärka banden med andra högerpopulistiska partier, om man får tro ett TT-telegram som landade under eftermiddagen. Jörg Haiders gamla parti FPÖ:s ledare HC Stracher kom till Stockholm igår för att träffa bland andra SD-ledaren Jimmie Åkesson. SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth har tidigare deltagit i möten med just FPÖ, PRO Deutchland och en del andra grupperingar från framför allt den tyskspråkiga delen av Europa.

Den här typen av partier har alltid haft svårt för att samarbeta på europeisk nivå, tidigare försök har antingen havererat snabbt eller mest kommit att bestå av perifera grupper utanför sina länders parlament. Ett antal partier är tydligen åter samlade under namnet Europeiska frihetsalliansen (som alltså agerar utanför EU-parlamentet), och där ska ingå bland andra FPÖ, belgiska Vlams Belang och franska Front National. FN-ledaren Marine Le Pens far Jean Marie var en av de mest drivande i flera av de tidigare försöken till allianser i och utanför EU-parlamentet.

SD överväger tydligen att gå med i den här gruppen, vilket i så fall kan tolkas som ett skifte i strategi mot att samarbeta med mer extrema högernationalistiska partier. Tidigare har SD haft observatörsplats i den grupp i EU-parlamentet som framför allt samlar EU-skeptiker och där bland andra Dansk Folkeparti, UK Independence Party och Lega Nord ingår (Europe of Freedom and Democracy, EFD). Dansk Folkeparti hade länge en skeptisk hållning till SD, men efter SD:s inträde i riksdagen märks en annan attityd och DF skickade representanter till SD:s landsdagar i Göteborg förra helgen.

Det ryktas att även FPÖ skulle vilja gå med i Europe of Freedom and Democracy, EFD, och att den gruppen på sikt kan kantra till att framför allt omfatta högerpopulistiska och nationalistiska partier. Se t ex följande blogg om när Strache besökte Strabourg i somras för ett offentligt samtal med Marine Le Pen som sågs som ett steg på vägen mot ett tätare samarbete mellan partierna.

Lyssna även på Sveriges Radio/Alltid Nyheter som tog upp detta under eftermiddagen och där jag även blev intervjuad.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Dansk Folkeparti, Högerpopulism, Sverigedemokraterna och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.