Den sjungande barberaren

Göteborgs-Postens Bengt Christian har uppmärksammat Kapten Stofils julalbum som kom tidigare i höstas. Han skriver särskilt om artiklarna om julmusik som jag medverkar i, texten ligger inte på nätet så jag tar mig friheten att citera:

”I varje nummer av Kapten Stofil återfanns den bakåtblickande populärkultur-avdelningen Stupido, så även i denna julspecial. Anna-Lena Lodenius skriver om julmusik som ”trillat bredvid”, till exempel en hel hop sjömans-visor med julmotiv. Hon har spårat upp den flitige göteborgske sångartisten Erik Källquist (1896-1952). Mellan 1934 och 1944 kom han varje år med en julskiva (78-varvare) med titlar som En sjömans julekväll, Julafton vid ratten, Julminnen från havet, Jul i skansen, Nu är det jul igen på Tahiti.

– Trots att Källquist var en flitig artist även på scen, och framträdde i folkparkerna i många år, vågade han aldrig satsa helt på artistkarriären, berättar Lodenius. Han drev en kombinerad frisersalong och rakstuga vid sidan av.

Sådana eggande fakta finns det många av på Stupido- sidorna i Kapten Stofil.”

Mer information om Erik Källqust och hans imponerande skivutgivning hittar ni här. Vill också tipsa om Naxos trippel-CD-album ”Jultoner från förr” där man bland annat kan höra hans ”Nu är det jul igen på Tahiti”. En mycket bra samling av äldre julmusik som verkligen rekommenderas för endast 99 kronor.

Ett smakprov ur Kapten Stofils julspecial hittar ni här. Albumet kan man t ex köpa hos Adlibris.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Musik och märktes , . Bokmärk permalänken.