Lyssnar de främlingsfientliga på vad regeringen säger?

Regeringen har lagt upp en sida på nätet där de bemöter myter och fördomar om invandring. Det handlar om vanliga missförstånd och uppfattningar som ofta framförs, inte bara av främlingsfientliga partier. DN har även publicerat en debattartikel av Erik Ullenhag kring detta. En god tanke men jag är inte så säker på att det hjälper.

DN har just publicerat en artikel där jag och Lisa Bjurwald kommenterar.  Lisa tror att det även kan vara kontraproduktivt, att regeringen slår tillbaks mot konspirationsteorier kan i viss mån bekräfta dessa. Det är förstås möjligt. Jag tänker mer på att de som har den här typen av fördomar också är triggade av ett populistiskt budskap om överhetens svek och den bortträngda sanningen om sakernas tillstånd. De lär ju knappast ta till sig det som skickas med regeringen som avsändare.

Däremot kan förstås vederhäftig information vara av värde för den som för en kamp i sin egen tillvaro mot rasism och främlingshat som lärare, föräldrar, fritidsledare etc. Men det viktiga är egentligen att den kampen förs bland gräsrötter och att kunskapen om de här frågorna sprids inte från regeringen till folket utan bland de som befinner sig ute i verkligheten (nu låter jag som Göran Hägglund, inser jag, men ni fattar!).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Alliansen, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.