Sarkozy fiskar invandringsfientliga väljare

Vi pratade franska valet i Gomorron Sverige i SVT1 i morse, inbjudna till samtalet var jag och Annika Ström Melin på DN. Marine Le Pen har ju nu lyckas få ihop de 500 namnunderskrifter (TV4, Ekot) som krävs för att ställa upp i presidentvalet. Just nu ligger hon trea, efter Nicolas Sarkozy och socialisten Francoise Hollande med 15 procents stöd i opninionsmätningarna. Men tidigare har hon faktiskt legat före Sarkozy.

Vi pratade om hennes möjligheter, och de är förmodligen inte så stora. Ett högerpopulistiskt parti kan hoppas på två saker: att de andra partierna blir så lika att det är lätt att övertyga väljarna att enda chansen till en förändring är att rösta med ett radikalt annorlunda parti som t ex Nationella fronten, eller att debatten uteslutande handlar kulturella frågor som invandring, synen på islam och romer etc. Om en  valrörelse i stället präglas av sociala och ekonomiska frågor som jobben, statsfinanserna, hur vi ska klara välfärden etc hamnar högerpopuliserna lätt i bakvattnet eftersom deras trovärdighet är låg på dessa områden, ibland även bland de egna väljarna.

Nu verkar det som om finanskrisen trots allt får rätt mycket plats i debatterna inför det franska presidentvalet, vilket bör gynna Sarkozy och Hollande. Men det återstår att se hur valrörelsen utvecklas. Helt klart är att Sarkozy känner sig hotad av fronten och det är ju inte första gången som han fiskar i samma vatten. Frankrike genomförde en rad uppmärksammade utvisningar av romer för några år sedan och det finns redan en lag som förbjuder heltäckande slöjor. På senare tid har Sarkozy krävt att EU inför en striktare invandringspolitik, för Frankrikes del vill han att invandringen halveras. Han har också uttalat sig om att alla elever måste äta samma mat, en direkt kritik mot att muslimska barn får koshermat. (Rapport, Ekot)

Läs och hör: Studio 1DN om frågan om rituell slakt i den franska valrörelsen, ledare av Annika Ström Melin i DN om Marine Le Pen, DN2 och DN3 (samma skribent).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s