Marine Le Pen både vinnare och förlorare

Franska nationella frontens ledare Marine Le Pen kan räkna sig både som vinnare och förlorare i första omgången av det franska presidentvalet. Ett mål hon hade var att bräcka sin far, tidigare partiledaren Jean Marie Le Pen, som fick knappt 17 procent av rösterna i presidentvalet 2002. Marine Le Pen fick 18 procent av rösterna, alltså bättre än fadern.

De 17 procenten för Jean Marie Le Pen gjorde att han gick vidare till omgång 2 i presidentvalet 2002. Men det berodde på en splittrad vänster. Marine Le Pen slogs ut redan efter första omgången, andra varvet står mellan sittande president Nicolas Sarkozy och vänsterns Francois Hollande, den senare segrade med en relativt liten marginal med cirka 28 procent av rösterna och beräknas ha störst chanser att vinna alltihop.

Valreultatet visar ändå att Marie Le Pens strävan att ge Front Nationel en mjukare framgång haft resultat. Många av väljarna föredrog originalet när det gäller invandringsfientlighet framför kopian Nicolas Sarkozy som allt mer målat in sig i ett hörn med sitt tal om stramare invandringsregler, varningar för islam etc. Frågan är vad han nu tänker göra, kan han både vädja till breda grupper av väljare samtidigt som han fiskar bland de väljare som föredrog Marine Le Pen i första omgången? I så fall kan han bli farlig. Men frågan är om det inte är att försöka greppa över för mycket.

Jag kommenterade det franska presidentvalet på Svt.se idag. Se även SvD och DN, DN1.

Valresultatet klockan 21.45 enligt Le Monde:

François Hollande: 28,8 %
Nicolas Sarkozy: 26,1 %
Marine Le Pen: 18,5 %
Jean-Luc Mélenchon: 11,7 %
François Bayrou 8,8 %
Eva Joly: 2,3 %
Nicolas Dupont-Aignan: 1,8 %
Philippe Poutou: 1,2 %
Nathalie Arthaud: 0,6 %
Jacques Cheminade: 0,2 %

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s