Sociala problem vanligare på orter med få invandrare

Tack Stefan Fölster, professor i nationalekonomi, som lagt saker till rätta med sin nya rapport om förhållandet mellan invandring och sociala problem. (Hans egen artikel om detta i DN) Det visar sig att det inte alls bara är invandrartäta områden som kännetecknas av arbetslöshet, låg utbildning etc. Tvärtom har invandrartäta orter i genomsnitt mindre sociala problem än orter med liten invandring. Föga förvånande för den som inte har skygglappar. Men det är det ju många som har i dessa tider då SD:s i mångt och mycket tillåts sätta agendan för hur vi debatterar frågor om invandring.

Av de fem orterna som hamnat lägst i den här rapporten (som använt FN:s index över mänsklig utveckling) har fyra exceptionellt få invandrare. De 20 sämsta orterna har färre invandrare än genomsnittet medan de 20 bästa har fler. I Munkfors är drygt 36 procent av ungdomarna arbetslösa, i Töreboda har över en femtedel betalningsförelägganden från Kronofogden och i Ragunda har var femte vuxen varken arbete eller studerar. Tre exempel på kommuner med få invandrare och stora problem.

Det är beklagligt att en pseudodebatt om invandringens effekter tillåts skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga orter, skriver Stefan Fölster, tidigare Svenskt Näringsliv, nu chef för Reforminstitutet som finansieras av Timbrostiftelsen Fritt Näringsliv (se DI).

Fölster konstaterar: ”Den snävt invandrarfokuserade, och inte särskilt framgångsrika, integrationspolitiken bör ersättas av en bredare som adresserar de stora trösklar och den brist på företagsamhet som finns såväl i många invandrarfattiga som i en del invandrartäta orter.”

Se även SVT, P4. noterar att Forshaga kommun i Värmland reagerar mot utpekandet, se SVT

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s