Extremister tar mandat av SD

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag varnade redan före valet för att andra extremistpartier kan ta mandat från Sverigedemokraterna genom att personer som kandiderat för SD byter parti (det hände flera gånger under förra mandatperioden). Nu visar det sig att det faktiskt är lättare än så. Eftersom SD haft så svårt att fylla sina listor nu när partiet växer så snabbt har de valt att inte stänga listorna, vilket de borde ha gjort redan i april. Det betyder att andra namn som antecknats på valsedlarna kan komma ifråga.

Igår avslöjade Inte rasist men… att Per Öberg, en av de ledande i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, tagit ett av SD:s 7 mandat i Ludvika. Det ser också ut som en nazist från Svenskarnas parti kan ta sig in i Surahammar (Carolus Motander, enligt Expo och Dagens Arena). Dalarnas tidning skriver att det handlar om 18 personkryss för Per Öberg, vilket är cirka 3 procent av rösterna. Det var även på håret att Per Sjögren, också ledande i SMR, kom in i fullmäktiga. Om SD drabbas av avhopp där kan han komma in.

Det kan vara värt att påminna om att Svenska motståndsrörelsen i Ludvika uppmärksammats för våldsdåd som när de 2012 attackerade ett lokalt antirasistiskt möte och misshandlade vänsterpartisten Daniel Riazat, som nu sitter i riksdagen. Per Öberg förklarade att det är självklart att organisationen tänker fortsätta med att använda våld som politisk metod i DN i samband med attackerna på antirasister i Kärrtorp förra året.

De lokala SD-representanterna i Ludvika tänker frysa ut Per öberg om han väljer att sitta i fullmäktiga, säger de (DT2, DT3). Det lär han göra, och det lär knappast ha någon betydelse hur SD agerar. Problemet torde inte vara obekant, redan förra valet tog sig en centerpartist i Malung-Sälen in på en av partiets stolar på personkryss. SD saknar namn på listor i 9 av 15 kommuner i Dalarna (DT4). Det finns också fem kommuner i Värmland där det saknas namn, och säkert ännu fler på andra håll i landet. Runar Filper, SD:s starke man i Värmland, liknar systemet med öppna listor för ”rysk roulette”. Det är bara att hålla med.

Nytt: Nu visar det sig att tre extremister tar plats i Surahammar, en är utesluten ur SD och en ur Svenskarnas parti. Mer information om detta på Expo.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Extremister tar mandat av SD

 1. Per Hansson Lind skriver:

  Demokraterna klagar att antidemokraterna använder våld. Men varje gång man inför nya förbudslagar så är det alltid antidemokraterna man försöker tysta. Om inte fascister får använda ord så blir det tyvärr så att de då måste använda våld.

  Bättre är att släppa på tvånget att vara demokrat och låta alla få ta del av yttrandefriheten.
  om demokratin är stark har den inget att frukta, är demokratin svag så förtjänar den att gå under.

 2. Pingback: Svenska motståndsrörelsen bildar parti | Anna-Lena Lodenius

 3. Johan skriver:

  Hej!

  Jag undrar om du skrivit något kring vad som händer när nationalistiska parlamentariska rörelser får större inflytande, min teori är att både våldet och storleken på de utomparlamentariska grupperna minskar. Skälet torde vara att det inte finns någon anledning att engagera sig i utomparlamentariska rörelser när det finns en rörelse som har reellt inflytande, viss legitimitet och så vidare? I korthet tror jag att SD får en dämpande effekt på organisationer som tex SvP, SMR och andra. Inte för att SD delar samma ideologi eller annat utan för att människor som söker sig till en viss politiskt föreställning sällan går med i radikala grupper om det finns en större mer legitim grupp. Jag har dock inga belägg för min teori men hoppas att du har några väl underbyggda tankar kring det?

  För övrigt så tror jag att SD hade sänkts totalt, antagligen ramlat ur riksdagen, om något av de andra partierna hade vänt i invandringsfrågan och förespråkat en mer restriktiv invandringspolitik. Folkpartiet har under tidigare val försökt appellera till sådana väljare genom populistiska utspel innan val (tex språktester för invandrare) för att därefter göra precis tvärtom. Jag tror att väljarna helt enkelt lärt sig att inte lita på Folkpartiets löften, de är populistiska kappvändare som lovar runt och håller tunt. Fram till dess att ett parti på allvar tar tag i invandringsfrågan så kommer SD att fortsätta öka. Som det ser ut nu så tror jag inte ens att Moderaterna kan bli en aktör, det hela måste nog gå så långt att den ekonomiska realiteten tvingar de sju partierna att göra åtstramningar och förändra saker och ting, i längden kommer man antagligen att tvingas att genomföra en i stora delar sverigedemokratisk politik – av ekonomisk nödvändighet. Frågan är var vi står då?

  • annalenalod skriver:

   Det är en intressant teori. Nej, jag har inte sett någon sådan undersökning. Men det här är exakt vad debattörer och journalister i våra grannländer Norge och Danmark brukar hävda, eftersom de har Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet – som för all del är lite mer mainstream än SD har varit om inte annat – har de inte så mycket nazism. Jag vet inte om det stämmer. Tar vi Skåne som region så har det alltid funnits både populistiska missnöjespartier som agerar mot invandringen och ganska mycket nazister. Folkpartiet är väl just det parti som kommit med språktester och en del annat i SD:s riktning. Tror inte det haft å mycket dämpande effekt. Enligt forskningen, detta finns det studier kring, så fungerar det inte alltid eftersom väljarna har en känsla av vem som så att säga ”äger” frågan och har mutat in den. På samma sätt fungerar det åt andra hållet, väljarna tror inte att SD kan lösa arbetslösheten, få ordning på ekonomin och andra frågor som andra partier ”äger” och har lagt tid och kraft på i många år att analysera och diskutera.

 4. Svenssonsundran skriver:

  Ja, resultatet av de senaste 4 års politik och var de har stått. Önskar själv inget annat än att få ut SD. Eftersom det är ett missnöjesparti och inget annat. Så oavsett hur vi ser på det, så är det 13% som är missnöjda med dagens politik och hur den styrs. Hade de övriga partierna varit mer mogna redan 2010 så hade aldrig detta hänt. utan SD hade stannat på sina 5%. Eller till&med inte kommit in i riskdagen 2014.
  Exrempartier har vi dock gott om. F!, MP är lysande exempel. Åsa Romson är ju en av de största ”hatarna” där finns.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s