Kris i tyska AfD

Tyska Alternative14627_web für Deutchland spåddes stora framgångar i nästa val till det nationella parlamentet i Tyskland. Nu rasar striderna, partiledaren Frauke Petry har sagt att hon inte tänker ställa upp för omval, och stödet i opinionsmätningarna rasar (från 20 till 10 procent). Det är mindre än sex månader till valet, och frågan är om AfD har någon chans att återhämta sig.

Det är inte första gången som det stormar i AfD. Partiet bildades för att kritisera euron, och de ledande i starten var högt utbildade akademiker, ofta ekonomer eller jurister.De angrep EU:s politik och euron på ett mycket teoretiskt plan. Då hade AfD tre partiledare, men efter interna bråk om partiets inriktning avgick Frauke Petry – som tidigare var en av de tre – med segern och blev ensam kvar på toppen.

Under hennes ledning har de konservativa invandringsfientliga delarna av partiets fått ta större plats. Petry har jämfört med Marine Le Pen och hon har deltagit i möten tillsammans med Le Pen och de partier som Front national samarbetar med i EU-parlamentet (t ex Geert Wilders Frihetspartiet, österrikiska FPÖ och italienska Lega Nord).

Men i jämförelse med andra krafter i AfD står Petry trots allt mer i mitten, och när andra försöker driva partiet längre ut på den extrema högerkanten har hon hållit emot och velat styra in på en mindre aggressiv och polemisk väg. Att trycket från extremare krafter i partiet ökar är skälet till att hon avgår, och det ligger nära till hands att det betyder att AfD blir ett mindre folkligt och mer marginaliserat parti framöver.

Det är en myt att det alltid bara går uppåt för radikala partier på högerkanten. Historien känner en rad sådana som det tvärtom gått utför med, och ibland snabbt. När Rumänien och Bulgarien kom med i EU fanns fortfarande Storrumänska partiet och Ataka som började samarbeta och även bildade en grupp i parlamentet med bland andra Front national. Idag är båda partierna ute ur parlamentet och i princip utraderade. Geert Wilders spåddes större framgångar än han fick i senaste valet i Nederländerna, och hans Frihetspartiet har även tidigare åkt berg- och dalbana mellan valen. Detsamma gäller brittiska UKIP, och detta är bara några exempel.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kris i tyska AfD

  1. Mikael skriver:

    Vi har lärt oss att partier till vänster brukar ha en fastare organisation än mittpartier och de till höger. Vänsterns partier har länge haft fast ideologi och strikta program. Alla borgerliga partier är konstruerade för att bekämpa socialism och arbetarmakt. Några drömmar om mer kapitalism har aldrig använts för att locka väljare. Partierna i mitten och till höger har varit vacklande och sårbara. När nu SAP och Miljöpartiet röner minskad entusiasm – så även bland de egna karriäristerna – så kan nog detta ses som en anpassning till det borgerliga mönstret. Partierna till vänster är redan som borgarnas, varken bättre eller sämre. Och SD? Allt kan hända, 30% eller fritt fall?

    Det ska bli intressant att följa vad som händer med Alternative für Deutschland. Räcker ideologin för överlevnad och fortsättning?

    • annalenalod skriver:

      Ja det ska bli väldigt intressant att se om AfD överlever, en gissning är ju att om de glider i en ännu extremare riktning förvandlas de till en obetydlig sekt. Men allt kan hända.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s