Starkt samband mellan terrorism och kriminalitet

cropped-dokurityta-4I dagarna publicerade Doku en text av mig där jag studerar forskning kring sambandet mellan terrorism och kriminalitet. Forskare har länge pekat på att kriminalitet och religiös och politisk radikalisering ofta hör ihop. 2018 kom det brittiska projektet Crime Terror Nexus med en rapport där man slog fast att nästan hälften av Europas jihadister tidigare varit involverade i någon form av kriminalitet, och att sambandet mellan terrorism och kriminalitet aldrig varit så starkt som nu.

En av de drivande bakom Crime Terror Nexus är terrorexperten Peter R Neumann, professor vid King’s College. Han har pekat på en förändring där terroristen för femton år sedan ofta var välutbildad medelklass, medan bara 12 procent av dagens terrorister har en högre utbildning. Två tredjedelar är kända av polisen, och idag rekryterar nätverken ofta bland just tidigare kriminella. Dessa miljöer är ofta viktigare platser för rekrytering än t ex moskéer, anser Neumann.

Kontakterna mellan extrema religiösa och politiska grupper och kriminella grupper kan uppstå på olika nivåer, de kan bygga på personliga relationer mellan enstaka individer, vara temporära och strikt affärsmässiga eller mycket omfattande och sofistikerade.

Den slutsats som dras i rapporten är att motåtgärder mycket oftare måste inriktas på att studera även kriminella miljöer och fängelser, och att rekrytering och kunskapsöverföring kring brottsutövning sker minst lika ofta där som i religiösa miljöer, t ex moskéer.

Stöd Dokus arbete med att kartlägga och dokumentera radikal våldsbejakande islamism.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s