Jag har fått Pennskaftspriset!

Här är blombuketten som anlände efter att det meddelats att jag fått Pennskaftspriset.

Den senaste månaden har bjudit på flera positiva överraskningar Först blev jag nominerad till föreningen Pennskaftets pris – döpt efter Elin Wägners roman – för min bok ”Svart på vitt – om Sverigedemokraterna”. I torsdags hölls ett möte där det meddelades att jag har utsetts till pristagare. Jätteroligt och hedrande.

Såhär löd delar av motiveringen:

”Genom att år efter år rota i fascismens bruna byk, bidrar hon till omvärldens möjlighet att få veta vad som pågår både på regeringsnivå och ute i kommuner och regioner. Anna-Lena Lodenius samlar på ett neutralt och krasst sätt ihop kunskap om högerextremism, tar reda på livsöden och skriver ihop fakta till böcker som skulle kunna vara läromedel i våra skolor. I sin senaste bok ”Svart på vitt om Sverigedemokraterna” (Atlas) visar hon att Sverigedemokraterna är ett parti med djupa rötter i nationella och fascistiska organisationer och att partiet – trots att det växt så fort – är mycket mansdominerat. Kvinnofrågor göra sig icke besvär i annat än den gamla omstridda abortfrågan. I boken framgår också att partiets nuvarande toppar alla har ett förflutet i olika extrema sammanhang och inte skulle klara sitt eget förslag att uppfylla en korrekt ’vandel’ .” 

Jag fick Pennskaftspriset för min senaste bok ”Svart på vitt om Sveigedemokraterna”.

Förutom äran får man en summa pengar och en blomsterkvast, se ovan. Här kommer några rader ur mitt tacktal:

”Jag har ägnat hela mitt yrkesliv som journalist åt att avslöja våldsbejakande extremism och rörelser och partier som hotar demokratiska fri- och rättigheter. En gemensam nämnare för de flesta grupperingar jag granskat är deras njugga inställning till jämställdhet mellan könen. Det är något som jag även tar upp i min senaste bok ”Svart på vitt om Sverigedemokraterna” om det minst jämställda av alla svenska riksdagspartier. 

Den kamp för kvinnors rättigheter som fördes kring rösträttskampen fortsätter och det dyker upp nya hot hela tiden. Det finns alltid krafter som försöker trycka tillbaka kvinnor och det gör att det är lätt att känna släktskap med de kvinnor som agerat i historien.”

Strax innan beskedet om priset nåddes jag också av uppgifter via TT om att en grupp liberaler som inte längre röstar på partiet valt att skicka min SD-bok till samtliga liberaler i riksdag och regering. Med boken följde ett brev som innehöll följande rader: ”Vad vi begär av er, som ska förvalta det liberala arvet, är att ni tar en stund av er tid för att skaffa er angelägen och aktuell kunskap. Vi förser er med en bok som kan bidra till detta.”

Brevet avslutas med ett citat ur Regeringsformens andra paragraf om att det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och motverka diskriminering på grund av etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning med mera.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s