Temakväll om Vit makt


Sista dagen i helgen tillbringade jag i ett totalt folktomt radiohus tillsammans med några journalister, t.ex. Dilsa Demirbag-Sten, som skulle sätta samman en temakväll om Vit makt som ska sändas lördagen den 6 maj. Det är lustigt med dessa temakvällar. Som lördagsnöje förstår jag det inte, människor längtar väl knappast efter så tunga ämnen mitt i helgledigheten. Hur många bänkar sig en hel kväll och ser allt, vilket väl är enda vitsen med att sända hela block på det här viset.
Samtidigt är det förstås bra att TV visar intressanta program och tar upp viktiga frågor, som temat om islam häromveckan.
Frågan är vad man ska säga om Vit makt. Det står rätt still känns det som. De är vare sig fler eller färre, agerar ungefär som förr. Är det bara jag som tycker att jag hört allt? Problemet kvarstår förvisso, det är lätt att se. Men jag är delvis kritisk till den film som ska visas som jag tycker ger just den bild av farlighet och styrka som nazisterna själva vill visa upp (men inte alltid lever upp till).
Fast American History X är ju en bra film. Se den, om inte annat. Rätt amerikansk, men skildringen av den nazistiska miljön är ovanligt väl avlyssnad för att vara den här typen av storproduktion.
(Bilden är från Blood & Honour som är med mycket i filmen, men som ju, vilket kanske inte skrivits så mycket om och inte heller nämns i filmen, haft en hel del interna problem och där resten av organisationen tagit avstånd frå den tidigare så dominerande Helsingborgsavdelningen.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i American History X, Dilsa Demirbag-Sten, vit makt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Temakväll om Vit makt

  1. Har kollat upp det och det är tydligen lördagen den 6 maj som de kör den här temakvällen.

  2. Jag trodde det var nästa lördag, men idag fick jag en TV-bilaga där temakvällen inte är med.Så jag antar att det är lite senare då i vår.

  3. e skriver:

    När ska denna film visas?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s