Möten med gamla kämpar


Jag kan bli så fascinerad av gamla människor. I veckan meddelades det att Olle Hansson i Enskede, 87 år, är död. En av de gamla i fackföreningsrörelsen, grafiker, en av Zäta Höglunds ”pojkar” i början av 30-talet. Jag intervjuade honom för boken Tvåfrontkrig om strider på höger- och vänsterkanten i fackföreningsrörelsen. Olle hade en enorm energi och var dessutom väldigt rolig. Han berättade om smugglingsturer till Berlin under Hitler, hur man stoppade sedlar i konservburkar som skickade till facket i Norge under den tyska ockupationen på nätterna på Konsumfabriken,hur hans bror levererade material till norska gränsen etc. Sist vi sågs var han på föredrag i ABF-huset. Jag kommer att sakna honom, fast vi inte hann träffas så många gånger.

Strax före jul träffade jag Ludmila Alexeeva för en intervju i senaste numret av Ordfront magasin. Hon är 89 år och aktiv i kampen för mänskliga rättigheter i Ryssland, sitter bland annat i en grupp där hon försöker tala med Putin (men det går inte så bra säger hon). Jag kan bli så fascinerad över människor som har ett perspektiv, som sett olika perioder komma och gå och skaffat sig en slags visdom.

Ludmila berättade ända från Stalinåren då hon som barn började förstå att hon knappast levde i den bästa av världar och hur hon sucessivt mognade och så sent som vid 38 års ålder vigde sitt liv för politiskt arbete. När muren föll återvände hon hem efter många år i exil i USA. Ett energiknippe trots sin höga ålder som tröttar många som tycker hon borde lägga av. Men det fick jag ingen känsla av att hon tänker göra.
Såhär skriver jag i Ordfront.
”Att träffa Ludmila Alexeeva är kanske inte riktigt som att titta ut över den stjärnhimmel som breder ut sig över hennes svarta skjortblusklänning (med alla stjärnbilderna namngivna med ryska bokstäver)…Men efter en stund känns det som att öppna en babusjkadocka föreställandes president Putin, som går att köpa på marknaderna i alla större östeuropeiska städer. Innanför Putin finns lager på lager av tidigare rysa maktutövare ända in till Lenin, och sällsynta fall, om dockorna är tillräckligt många, den siste ryske tsaren.”

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i facket, Ludmila Alexeeva, nazism, Olle Hansson, Ordfront magasin, Ryssland, Zäta Höglund. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Möten med gamla kämpar

  1. Hade det verkligen behövts hade det funnits en sådan grupp. Yttrandefriheten är väl trots allt rätt mycket mindre i Ryssland. Men jag ska se efter vad Adaktusson har att förtälja (läser numera DN på nätet och har SvD i brevlådan).

  2. Robsten skriver:

    Jag väntar ivrigt på att någon ”grupp” skall arbete för mänskkliga rättigheter och yttrandefrihet/tankefrihet i Sverige, vad jag menar? Läs artikeln på DN-debatt i dag fredag med Adaktusson.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s