Tyck inte synd om arbetarklassen


Klassbegreppet har tagits åter till heders och böcker och artiklar på temat duggar tätt. Tidigare har det mest handlat om arbetarklassen, nu tar Susanna Popova upp Anette Kullenbergs gamla tråd med att kika in i överklassen. Har inte läst Popova än, men kritiken har bl a handlat om brist på analys och mer lust att kittla än att förklara. Det tyckte jag i och för sig gällde även Kullenbergs böcker.

För mig som verkligen uppfyller alla kriterier på att ha ett arbetarklassursprung är klassbegreppet alltid levande. Det är klart att bakgrund spelar roll, att det skapar förutsättningar eller handikapp på olika sätt. Men debatten tenderar att bli väl ensartat och negativ. När det gäller arbetarklassens är det oftast brist på makt, möjligheter och något som kan beskrivas som kultur som ska vändas och vridas på. Kanske för att de som yttrar sig ofta är klassresenärer och har egna obearbetade känslor. Men arbetarklass är precis som överklass en annan slags kultur, det handlar inte ens om pengar idag (många arbetare tjänar bättre än tjänstemän).

Många i min släkt är det som man i dag skulle kalla ”streetsmart”. Inte minst min mor som ni ser på bilden. De har aldrig drömt om att vara något annat än vad de är och de hittar vägar att överleva och finna en lycka som inte på något sätt är mindre än i andra samhällsklasser. Med fantasi, humor, ett visst mått av fräckhet och framförallt sammanhållning. Det är jag som är avvikaren som får problem ibland eftersom jag föddes med den där genen som gör att jag blev bättre på att skriva och läsa än andra saker som kanske värderas högre i de sammanhang där jag kommer ifrån.

Att ha arbetarklassbakgrund är inte bara ett handikapp. Det är också enorm tillgång att i grunden veta att mycket makt och pengar är oväsentligt, man överlever ändå. Folk kan gilla en av andra orsaker, man behöver inte bevisa något. Jag kan många gånger känna att det finns betydligt mycket mer ångest och krav i andra samhällsklasser. Inte minst tror jag medelklassen sitter i kläm, med en önskan att vara bättre och en rädsla att glida neråt på klasstrappan. Det är väl därför de skriver så mycket om klass.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Anette Kullenberg, Susanna Popova. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tyck inte synd om arbetarklassen

 1. Terrorister är nästan aldrig folk som kommer ur samhällets verkliga bottenskikt, det är en ren fördom (eller ett sätt att legitimera sina egna utflykter enligt min mening). Medelklassen, de som har tid och råd, slåss. Med pissliberal antar jag att det avses att jag tror på politiska lösningar. Många av mina släktingar – om vi nu ska prata om mig – har jobbat politiskt (både farfar och morfar t ex). Min mamma är teoretiskt totalt ointresserad av politik, men hon har en klassmedvetenhet, ett underifrånperspektiv och ett förakt mot överheten som är helt självklar för henne. Min morfar var en fattig snickare och 13-barnsfar som var med och byggde upp kooperationen i sin stad, jobbade fackligt, satt i byggnadsnämnden. Hans barn har alla ett klassmedvetande, men inte sjutton hatar de och spränger bomber.

 2. z999 skriver:

  Markus Runtzell:”Vi andra, som får leva med slitet, exploateringen, fattigdomen och förnedringen känner fan i mej inte så. Hos oss brinner hatet och vreden!”Jaså? Fast vad man ser är likgiltighet.”Attans, jag glömde! I Expert-Annas och Sossarnas idévärld så har man, så fort man inte finnner sig i att bocka och tacka för skulorna med mössan i hand, automatiskt diskvalificerat sig från ”arbetarklassen” och är en terrorist!”Vad du menar med terrorister är ganska lättanpassade människor. ”Terroristernas” attacker påverkar inte makten speciellt.”There will be no elaboration without class hatred!”Klasskämparna kommer aldrig att uppnå några förändringar och är ofarliga för makthavarna. Det finns inget fokus på någon förändring.

 3. Markus Runtzell skriver:

  Anna-Lena, kan man blir mer pissliberal än dig? Så att vara arbetarklass är för dig inget annat än att vara lite ”street-smart”? Ja, endast en klassresenär, en person som kravlat upp några pinnhåll till mellanskiktets föräldiga trygghet kan tala så!Vi andra, som får leva med slitet, exploateringen, fattigdomen och förnedringen känner fan i mej inte så. Hos oss brinner hatet och vreden!Attans, jag glömde! I Expert-Annas och Sossarnas idévärld så har man, så fort man inte finnner sig i att bocka och tacka för skulorna med mössan i hand, automatiskt diskvalificerat sig från ”arbetarklassen” och är en terrorist! There will be no elaboration without class hatred!

 4. z999 skriver:

  På tal om klasser och sånt. Jag skrev tidigare att jag ansåg att det inte spelade någon roll om reinfeldt eller sahlin vinner valet 2010. Något som jag anser att bekräftas av den här gemensamma artikeln av reinfeldt och wallströmläs härOm man sållar lite bland det meningslösa svamlet i artikeln som inte förpliktar till nånting så är den ett försvar för vissa företags ohämmade rätt att exploatera människor i en nyliberal anda baserad på Adam Smiths aningslösa uttalande om det nationslösa kapitalet. Adam Smith kunde ju inte förutspå attackerna mot uppdelningen i nationalstater och att människan skulle reduceras till ett själlöst köttpaket i vissas tankegångar. Adam Smiths teser gjordes mer moderna och anpassades till vår värld av nobelpristagaren Milton Friedman som försvarade nationalstaten som den främsta garanten för arbetares rätt i en kapitalistisk ekonomi. (ja, jag vet att han försvarade en legalisering av cannabis i USA också…)

 5. Anonymous skriver:

  Anna-Lena! Visst är det så. Att skapa jämlikhet kräver enligt min mening kontroll och polis. Tycker själv inte alls att Jämlikheten är värd detta pris.Man kan bli glad och nöjd ändå fast man tillhör den av Greider & Co så (i all hemlighet förståss) föraktade ”underklassen”.Exempelvis åka motorcykel eller jaga. Kul för alla.Vi underklassare vill inte förnedra oss genom att hela livet hålla på och vara avis på dem som har mer deg.Och de som svätter pengar runt Stureplan. Ska det nu vara nånting?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s