Palmepriset till de krigsdrabbade i Darfur

Igår delades Palmepriset ut. Jag sitter i styrelsen, och får väl anses vara medskyldig till vilka som får det. I år går det till Kofi Annan och Mossaad Mohamed Ali. FN:s förre generalsekreterare behöver väl ingen närmare presentation. Priset får han framför allt för att han med stor integritet och personligt mod försvarat en FN-linje där utveckling och fattigdomsbekämpning blir ett redskap för fred och gemensam säkerhet (vilket formulerades bl a i Milleniedeklarationen).

Mossaad Mohamed Ali är ett mer okänt val, men ett val som jag personligen känner extra starkt för(med all respekt för Kofi Annan). Han är koordinator för ett center som arbetar med rättshjälp och olika stödinsatser bl a för människor som utsatts för våld och tortyr i södra Darfur i Sudan. Mossaad är en orädd kritiker och en försvarare av mänskliga rättigheter, och det center som han förestår har agerat för otaliga människor som drabbats av kriget. Hans kalender under dagarna i Stockholm har varit fulltecknade och han har ställt upp på allt, ivrig att berätta om vad som händer i hans land som så få har någon riktig information om.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Darfur, Kofi Anan, Palmepriset. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s