Vad tänker Alliansen göra åt trafficking?


Sverige har varit ett land som legat i täten i kampen mot trafficking, eller sexhandel som kanske är ett bättre ord. I måndags kväll var jag moderator för en debatt på detta tema på Studieförbundet Näringsliv Samhälle, SNS. Frågan är vad som händer nu. Sexhandel ligger på flera ministrars bord, men även på Nyamko Sabunis i hennes egenskap som jämställdhetsminister. Hon var med i debatten, liksom åklagaren Lise Tamm och journalisten Maria Söderberg.

Man kan säga att sossarna ägde frågan. Anna Lindh turnerade med visningar av Lilja 4 Ever, Margareta Winberg arrangerade nätverksmöten med andra länder, Maj-Britt Theorin och Anita Gradin arbetade för att få EU att agera kraftfullare. Thomas Bodström såg till att polisen fick 30 miljoner extra för att klara de extremt kostnadskrävande utredningarna som behövs för att få någon fälld, det handlar ju om gränsöverskridande och ofta svårutredd brottslighet.

Så vad händer nu när Alliansen har ärvt frågan? En handlingsplan är på väg, men dröjer en tid. Sabuni lyssnade men gav få besked. De ska utreda sexköpslagen i alla fall. ”Men inte för att ta bort den utan snarare för att förstärka den”, var väl en av de saker hon sa. Polisen är oroad över att de ska får mindre resurser, mindre uppbackning.
Foto: Anna-Lena Lodenius 2005-06, från ett skyddat boende i Vilnius för kvinnor som utsatts för trafficking.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Alliansen, Nyamko Sabuni, sexhandel, Socialdemokraterna, trafficking. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad tänker Alliansen göra åt trafficking?

  1. z999 skriver:

    Här, en rätt bra bild av vad som händer i länder där samhörighetskänslan mellan människor är väldigt uppluckrad-clickÅ andra sidan så kan en stark samhörighetskänsla skapa hårda motreaktioner och lagar mot de som förbryter sig mot någon inom gruppen.Men i USA är det övertydligt att det råder en stark brist på samhörighet på sina håll.En stark samhörighetskänsla mellan människor är ett av de grundläggande behoven hos människor som vill behålla sin psykiska hälsa. I USA har det lett till spontana communities.

  2. z999 skriver:

    A-L-L:”Nu är det ju knappast EU:s fel att det finns trafficking, människohandel finns över hela världen och har knappast ökat i Sverige i och med vårt inträde i EU.” Trafficking till vårat land är beroende av EU gränsöverskridande regler. Systemet bygger på att det går lätt att flytta kvinnor från fattiga länder till rikare länder där ingen gemensam moral existerar runt prostitution.”Däremot har Sverige blivit mindre intressant som slutdestination för tjejer som är offer för sexhandel sedan vi införde en lag mot sexköp, anser polisen.” Lagar är ju nödvändiga, men det är egentligen viktigare att lagarna ligger i samklang med vad medborgarna i ett land verkligen tycker. Den främsta anledningen till att folk begår brott är att de räknar med att komma undan med det. En mycket stor anledning till att brotten inte är fler än de är är för att de flesta inte kommer undan sitt eget samvete.”Det talas det rätt lite om, men vad jag förstår finns en tydligt sådant samband.”Jo, jag tror också på ett sänt samband. Men jag tror inte att den lagstiftningen räcker eftersom det är svårt att fälla i sådana fall (som du nämnde i blogginlägget). Om vi nu ska vara med i EU så får man räkna med att leva i en union där det inte existerar någon egentlig gemenskap vilket medför en väldigt dålig respekt mellan alla invånare gentemot varandra och i förlängningen även mot andra människor (trafficking-offer).

  3. Nu är det ju knappast EU:s fel att det finns trafficking, människohandel finns över hela världen och har knappast ökat i Sverige i och med vårt inträde i EU. Däremot har Sverige blivit mindre intressant som slutdestination för tjejer som är offer för sexhandel sedan vi införde en lag mot sexköp, anser polisen. Det talas det rätt lite om, men vad jag förstår finns en tydligt sådant samband.

  4. z999 skriver:

    Det är ju EU som har skapat problemet så det är väl bara att gå ur tycker jag. Att fortsätta att vara med i EU och tro att den gränsöverskridande brottsligheten (som inte bara är trafficking) ska upphöra är som när alkoholister tror att de ska klara av att dricka lite bara.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s