Politiskt självmord att bli röstmagnet för sverigedemokraterna

Fyra politiker, varav minst två riksdagsmän, för diskussioner om att ställa upp som röstmagneter för sverigedemokraterna, hävdar partiet (se Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet). Nyheten presenterades vid en inte särskilt välbesökt presskonferens i helgen (4 journalister var där) kring EU-valet. ”Bluff och försök att göra sig märkvärdiga”, tror t ex socialdemokraten Peter Hultquist. Nyheten har publicerats i en oerhörd mängd svenska tidningar, så knepet verkar ju fungera i så fall.

Sd har blivit ett mer accepterat parti, och fler kan nog kan tänka sig att ta steget och ställa upp. Men knappast någon med helt obefläckat rykte. Hade de sagt ”f d riksdagsmän” hade jag gissat på Ian Wachtmeister, Bert hade knappast tackat ja idag. Mer seriösa allianser har jag svårt att tro att sd kan göra innan partiet har en starkare ställning i svensk politik. Det finns nog personer som håller med partiet i olika frågor men det kostar än så länge alldeles för mycket att träda fram. Men jag kan ha fel, ska hur som helst bli intressant att se vilka namn de presenterar så småningom. Om det nu över huvud taget ligger något bakom utspelet.

Enligt Riksdag och departement är de som hör av sig framför allt socialdemokrater och kristdemokrater. De jag talat med som besökte presskonferensen säger att där nämndes att det rör sig om personer av minst Sten Anderssons-kaliber. Vilket kanske inte är så mycket att bli imponerad av, Sten Andersson var ju redan kraftigt marginaliserad i sitt parti när han tog steget från moderaterna till sd.

Se även: Jonas Morian, Kommunisternas blogg, Linander tycker,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i sd, Sten Andersson, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Politiskt självmord att bli röstmagnet för sverigedemokraterna

 1. Robsten skriver:

  Men det finns en massa människor som inte tycker som du, människor som du skulle bli väldigt förvånad över om du fick veta namnet på, högt uppsatta personer, som har åsikter som liknar mina, men som aldrig i livet skulle våga torgföra dessa. Du kan utan problem torgföra DINA åsikter, men jag kan det INTE med mina. Enligt alla demokratiska principer skulle jag också få torgföra mina åsikter utan problem- ‘är dina åsikter så mycket finare? Så mycket intelligentare? Välkommen i klubben då om du tycker det, jag tycker verkligheten stöder mina åsikter med allt förnuft jag har.Jag har helt enkelt sett för mycket med mina egna ögon och öron (hört). Jag kommer aldrig att tycka som du, aldrig någonsin. Jag tycker att vår asylpolitik är åt helvete, det är min förbannade demokratiska rätt att tycka så, jag förespråkar samma sylpolitik som Finland har, som Island har, och som Danmark börjar skaffa sig, det är Sverige som sticker ut. När jag påtalar detta så blir jag kallad rasist! Något är väldigt fel med vår demokrati, man får bara tycka som du, hallelulja.

 2. Jag är helt överens med dig om att man ska följa sin övertygelse, att det är alldeles för många som är opportunister och säger vad de tror förväntas och håller med den vars röst hörs mest just för tillfället. Men vi är knappast överens om vilka värderingar som vi vill offra något för. Sd:s politik är ingenting som jag personligen (medge att du inte är förvånad), till skillnad från dig antar jag, tycker är värda ett offer.

 3. Robsten skriver:

  ”Det finns nog personer som håller med partiet i olika frågor men det kostar än så länge alldeles för mycket att träda fram.”Ja och då träder man inte fram utan värnar karriären och värmen i det etablerade samhället. det är väl här jag har en helt annan världsbild och grundläggande syn än t.ex. du. jag tycker man skall stå upp för det man tror på, även om det kostar, även om man hamnar i kylan. Jag föraktar människor som bugar och hukar för att värna karriären och för att få stanna kvar i den falska värmen hos etablissemanget. Politikerförkatet bara ökar, det är så stort att vi inte kan ta till oss HUR enormt det egentligen är. i min kommun mätte vi våra prestationer, de låg lite högre än ett svenskt genomsnitt. kommunens förtroende i samma undersökning var på en obegriplig låg nivå. Våra prestationer kommenterades, kommunpolitikernas gjorde det inte, har aldrig gjorts, trots en bedövande låg nivå enligt mätningen. Jag tror att hela vårt demokratiska system kommer att falla sönder och totalt mista sitt förtroende. Alla vet att alla bara ser om sitt eget hus. varför skall någon egentligen följa ett samhällskontrakt längre? Det är inte många jag känner som förstår det.

 4. ”1995 till 2005” sskulle det givetvis stå….

 5. Loddan, antyder du att detta skall vara en ny Martin Kinnunen-grej?Låter tveksamt i mina öron, inte minst för att jag jobbat en hel del med just Roger Hedlund själv från 2005 till 2005.

 6. Greger skriver:

  Marginaliserad av sitt parti, ej av väljarna? Såg låg det till, onekligen. Enär partier och riksdagsmajoriteter endast ofullständigt tolkar folkopinionen var väl situationen varken unik eller på något sätt skandalös.Jämfört med den ständigt hit och dit svajande opinionen så ter sig partierna stabila. Rätt så tycker nog ändå de flesta. Trots allt.

 7. rim skriver:

  Sten Andersson blev möjligen marginaliserad av sitt parti M, men han blev inte marginaliserad av sina väljare.

 8. Vet inte, förmodligen spelar det ingen roll. Kanske kan det vara en fördel att berätta att man för sådana diskussioner om man vill få fler att närma sig partiet.

 9. Tobias skriver:

  Okej, tack för dina svar. Jag ber om ursäkt om jag var lite brysk i tonen. Vad tror du själv, förresten – gynnas rekryteringen av att man går ut i media med det eller gynnas den inte?

 10. Jag hörde av en som var där att det kom väldigt få. Men sedan är det förstås tidningar som struntar i att gå dit men som ringer eller bokar egna intervjuer i stället på andra tider.

 11. Jag tror inte alls att det är bluff, det kan mycket väl ha förekommit sådana samtal. Men det är inte säkert att personerna verkligen vågar ställa upp när det gäller. Även om det är mer ok att vara med i sd än det var tidigare i partiets historia.

 12. Tobias skriver:

  Hur vet du att det bara var fyra journalister, och vet du vilka dessa var? Förutom RoD och TT hade även Aftonbladet en egen artikel om detta i sin Stockholmsedition. Också Hallands Nyheter nämnde det, alltså själva pressträffen, i en ledare.

 13. Tobias skriver:

  Förresten, vill du skrämma folk från att ställa upp för sd med detta blogginlägg, Anna-Lena? Någon gång kommer det inte att vara ”politiskt självmord”, och det vet du och dina partisympatier mycket väl…

 14. Tobias skriver:

  Det är knappast någon ”bluff”. Varför i hela världen skulla man ”bluffa” om något sådant när det i så fall skulle avslöjas och slå tillbaka på sd och dess förbindelser till väljare och media ordentligt, särskilt när de i det senare fallet är riktigt sköra? Ian Wachtmeister har för övrigt sagt att han skulle rösta på kd istället. Även Bert Karlsson har, som du i princip påpekar, inte för avsikt att rösta på sd.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s