Kleerup är också ett bokstavsbarn

Vet inte om jag var för hård mot Andreas Kleerup. Nu berättar han i Aftonbladets nöjesbilaga att han har fått diagnosen ADHD, och det har säkert någon betydelse i sammanhanget.

Är det inte väldigt många förresten som får den diagnosen numera? Jag känner flera, både vuxna och barn. Det är förstås bra när människor får namn på saker som de lider av och kanske någon form av hjälp. En standardmedicinering är ju låga doser av amfetamin, men jag vet folk som även får hjälp med att städa och att strukturera upp sin kaotiska tillvaro.

Med mer legal förskrivning av narkotika kanske vi slapp den illegala narkotikahanteringen på Grammisgalor och annat. Ett tips för kommande år. Fast skämt åsido. Att ha ADHD på riktigt, inte sådär som folk säger, är nog egentligen ingenting att skratta åt. Så stämmer diagnosen på Kleerup vill jag härmed be om ursäkt för en del hårda ord.

(Inom parentes börjar jag f ö tröttna på att så många svänger sig med begrepp som Aspberger, damp, ADHD, autism eller varför inte biopolär syndrom, mano-depressivitet, för att förklara människors sätt att bete sig utanför det förväntade. Något som verkar ha ökat minst lika mycket som de professionella utlåtandena. Förmodligen går det att hitta en diagnos på de flesta av oss om man anstränger sig. Egentligen är vi alla mer eller mindre störda, vem kan påstå att man är helt och hållet normal? Lycka är att hitta rätt diagnos, sjukdomarna förklarar världen. Amen.)

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i ADHD, Andreas Kleerup, Aspberger. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Kleerup är också ett bokstavsbarn

 1. Kerstin skriver:

  Att få hela världens befolkningar diagnosticerade med något som kan botas med endera Strattera eller SSRI är väl framför allt det läkemedelsindustriella komplexets våta dröm. De har nått en bra bit på den vägen redan.

 2. Jo, det var en del av poängen, att väldigt många av oss hade blivit diagnosticerade om någon bara kommit på det och frågan om det hade varit oss till någon hjälp.

 3. Trampe skriver:

  Jag hade säkert fått någon bokstavskombination stämplad på mig idag. Men det var inte på modet när jag var barn.

 4. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Jag säger i inlägget att jag faktiskt inte gillar att diagnosticera folk, så jag passar på frågan från ”Galningen” (passande pseudonym).”Tänkte att du skulle gilla den pseudonymen, när det gäller diagnosen så är jag i alla fall icke ett offer för Politikus Korrektus, en svårbotad åkomma som ger den drabbade stora svårigheter med verklighetsuppfattingen.mvhG

 5. Inte minst kvinnor som kämpat för något har väl i alla tider ofta gått för att vara neurotiker. Eller eldsjälar över huvud taget. Jag säger i inlägget att jag faktiskt inte gillar att diagnosticera folk, så jag passar på frågan från ”Galningen” (passande pseudonym). Det är väl som astrologi, alla har någon liten bit av samtliga stjärntecken och gör man mönstret tillräckligt komplicerat kommer kartan till sist att närma sig verkligheten.

 6. Anonymous skriver:

  Anna-Lena Lodenius sa… ”Frågan är vilken?”Ja, nu var det ju det att jag frågade vad du trodde, så vilken tror/ tycker du att jag har?mvhG

 7. Greger skriver:

  Har märkt – och detta är tyvärr inte någon modefluga – att många använder sig av ”diagnoser” för att angripa personer vars åsikter man ogillar.När jag för länge sen studerade 30-talet observerade jag att människor som var aktiva hos Clarté och/eller Riksförbundet för sexuell upplysning fann att personer av annan mening var idel ”neurotiker”. Därmed var man färdiga med dem, ha, ha!Det är något besynnerligt med dessa ”diagnoser”. Förr var det neuroser och epilepsi (fallandesot), nu är det damp, ADHD, mano-depression etc.Det verkar också som om de lärda medicinska termerna slits och man byter överraskande snabbt till något annat som känns nytt och fräscht. Och tror till på köpet att man bidrar med rationella förklaringar ….

 8. Anonymous skriver:

  Jag har säkert någon diagnos jag med. Vad tror du :-)mvhGalningen

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s