Nazistavslöjanden med tveksam grund har en lång historia

På dagens Newsmill hittar man en artikel av mig om den pågående ”nazistaffären” i kvällstidningarna. Såhär börjar den:

Den som läst kvällstidningarna de senaste dagarna känner sig nog lätt schizofren:

Aftonbladet: ”Hemlig militant grupp med planer på att slå till med våld mot riksdagen”. ”Auschwitzkuppen planerades hemma hos utpekade nazisten Lars-Göran Wahlström”.

Expressen: ”Ex-nazistens terrorbluff”. ”Han ville bara tjäna pengar på att sälja storyn”.

Jag har ingen aning om vilken version som är den rätta. Detta är också vad jag sagt till de journalister, både från svenska och utländska medier, som ringt upp mig för kommentarer. De utpekade nazisterna är välkända för mig efter många års studier av svensk högerextremism. Men hur skuldfrågan faller i just den här frågan undandrar sig min bedömning. Men någonstans i bakhuvudet ringer en liten klocka.

Det var den 11 maj 1965 som Expressen gick ut med avslöjandet om att den nazistiska gruppen Carlbergska stiftelsen hade vapen och planerade att genomföra en statskupp enligt hemligt material som tidningen fått ta del av. Upprinnelsen var, enligt tidningens journalister, ett anonymt brev till redaktionen. C E Carlberg var en av 30-talets stora finansiärer av nazistiska rörelser och byggde upp ett förlag för produktion och distribution av nazistpropaganda. Men på 60-talet gick verksamheten på lågvarv och rönte sällan något större intresse vare sig från potentiella anhängare eller från medierna. Carlberg själv hade avlidit 1962 och verksamheten togs då över av en Björn Lundahl.

Den inledningsvis anonyma källan erbjöd tidningen bilder och dokument och visade även stiftelsens lokaler. Han poserade dessutom på bild iförd nazistuniform med några nazistfanor i bakgrunden på den bild som prydde Expressens första sida samma dag som man publicerade avslöjandet.

För fortsättningen hänvisar jag till Newsmill.

Läs mer om nazistaffären:
Aftonbladet
Expressen

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s