Ett nytt fattig-Sverige växer fram

Idag presenteras en ny rapport som jag skrivit för Kommunal inför deras 100-årsjubileum. Den heter ”Kommunals medlemmar och den globala utmaningen”, en lite torr titel (det är så det ska vara med kongressrapporter har jag lärt mig, hade en rad andra förslag). Men här beskrivs ett nytt Sverige i spåren av globaliseringen och finanskrisen där många blir fattigare och där välfärden urholkas just när människor behöver den mer än någonsin.

Kapitalet är globalt, det tar numera ingen tid för konsekvenser av misstag på Wall Street att fortplanta sig till en liten svensk kommun där en barnskötare får gå ner i arbetstid och knappt har råd att klara hyra och mat. Arbetskraften är allt mer gränsöverskridande, bemanningsbolag i Rumänien hyr in busslaster med lantarbetare som transporteras till Skåne varje sommar, filippinska hembiträden jobbar för löner långt under avtal, thailändare plockar blåbär i skogarna.

Arbetsgivarna är också allt mer gränsöverskridande. När offentlig sektor privatiseras blir det allt oftare stora riskkapital med ägare i många länder som tar över. En totalt ny situation för facket.

Seminarium i Stockholm idag den 28 april kl 14 i ABF-huset. Där medverkar förutom jag själv även Ylva Thörn, Kommunals ordförande, och Ulf Hansson, regionalt fackligt ombud i Kommunal med ansvar just för fall som rör lantarbetare. ett samarrangemang med Arena program.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i globalisering, Kommunal, lantarbetare, privatiseringar, riskkapitalbolag. Bokmärk permalänken.