Ännu en bok om SD, hur många behövs?

Idag kommer ytterligare en bok om Sverigedemokraterna, ”Svensk,svenskare…” av Annika Hamrud och Elisabeth Qvarford (Optimal förlag). Tydligen en reportagebok, känns som vi läst rätt många reportage om SD vid det här laget, men jag ska ge den chansen. Svenska Dagbladet uppmärksammar floden av böcker om SD och ställer frågor om nödvändigheten av så många böcker och vilka som läser dessa. De listar böcker som kommit ut under 2010, men bilden visar även min och Mats Wingborgs ”Slaget om svenskheten” från 2009 och till och med min och Stieg Larssons ”Extremhögern” som kom redan 1991 (!).

Samma fråga ställde Quick Response redan i september, och då fick alla vi författare svara på frågor kring våra böcker (mina svar finns här).

I Svd:s artikel efterlyser Jimmie Åkesson böcker som granskar SD:s politik. Då glömmer han vår som gör just det. Såhär svarade jag till Quick Response:

– Vi, Mats Wingborg och jag, konstaterade att det redan fanns böcker som granskade Sverigedemokraternas historia och lyfte fram mer eller mindre graverande omständigheter kring partiets representanter, men att inte så mycket fanns att läsa om de sakfrågor som SD för fram. Vi resonerade att det viktigaste just nu är att bemöta SD politiskt, den tid då vi bara kan markera ut partiet är förbi.

Dessutom för SD fram åsikter som delas av betydligt fler än de som faktiskt går och röstar på partiet. Deras uppfattningar behöver också bemötas. Egentligen hade vi tänkt oss en mer kortfattad handledning, men ju längre projektet fortskred ju tydligare blev det för oss att det ofta inte fungerar att bara leverera klyschor till svar utan att man också måste ge en alternativ verklighetsbeskrivning och ta fram fakta kring hur det verkligen förhåller sig som en motvikt till SD:s argument.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Jimmie Åkesson, Mats Wingborg, Quick Response, SD, Slaget om svenskheten, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.