SD:s skuggbudget utan större överraskningar

Sverigedemokraterna har lagt sin skuggbudget. Partiet vill satsa 17 miljarder mer än regeringen. Det är möjligt om Sverige minskar invandringen med 90 procent och skära hårt i biståndet, anser SD. Orealistiskt, var finansminister Anders Borgs kommentar.

Har inte hunnit gå igenom alla detaljer men mycket känns igen från den skuggbudget som tidigare lades fram under förvalsperioden (se SVT Nyhetsinslag på YouTube, SD:s egen film från samma tillfälle). SD har som vanligt orealistiska föreställningar om vad saker kostar och en oförmåga att förstå att det även finns intäkter när människor flyttar till Sverige från andra länder.

Intressant är att en av de största och mest kostnadskrävande satsningarna som SD säger sig vilja genomföra handlar om att höja taket i A-kassan, en tydlig flirt med arbetarväljarna. Dessutom vill SD sänka skatten för pensionärerna och höja ersättningsnivån i föräldraförsäkringen till 90 procent. Stötande, för att nämna två av de saker man skulle kunna ta upp, är förslagen att sänka straffmyndighetsåldern till 12 år och att bygga ut fängelserna för att hålla livstidsfångar inspärrade livet ut.

Mer om SD och skuggbudgeten: Svd, Expressen, DN, Pontus Mattsson i radions Studio Ett och Aftonbladet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i SD, skuggbudget, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.