Är SD ett socialkonservativt parti?

Sverigedemokraterna har presenterat ett förslag till nytt principprogram. Den största förändringen, vad jag kan se, är att de nu hävdar att de är ett socialkonservativt parti. Ett begrepp som förklaras på följande vis:

”Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti som betraktar nationalism, värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället.”

Den förmodligen viktigaste upphovsmannen bakom programmet är precis som förra gången SD fick ett principprogram 2003 SD:s kulturpolitiske talesman Mattias Karlsson. Han skriver att skälet för att det nu är dags för ett nytt är att ”partiets ideologiska bas behöver breddas” och att ”partiets ideologi behöver fördjupas”.

Den 7 november behandlar SD:s partistyrelse förslaget och tar fram en version som läggs fram på SD:s Landsdagar i Göteborg den 25-27 november .

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism, Sverigedemokraterna och märktes . Bokmärk permalänken.