Rumphuggen rapport om politiskt våld

Sveriges Kommuner och Landsting har nu släppt en rapport om politiskt våld som är resultatet av något som jag arbetade mycket med i våras. Avsikten var att samla ihop de erfarenheter som finns i kommunerna och att försöka täcka in våld från olika grupper som både höger- och vänsterextremister, islamister etc.

Rapporten som presenteras är på 40 sidor och känns rumphuggen. Jag står som en av de personer som bidragit med intervjuer, vilket inte är hela sanningen. En förklaring är på sin plats. Samtliga personer som nämns i sammanhanget fick i uppdrag att göra genomarbetade studier av flera kommuner/regioner. I mitt fall handlade det om Jönköping, Karlskrona, Region Värmland, Övre Eiker i Norge och Berlin. Jag skrev ett långt manus där jag gick igenom historik, vad som gjorts och utfallet av detta. Det samma gjorde övriga deltagare i projektet.

Av skäl som fortfarande framstår som oklara har SKL valt att slakta detta gedigna arbete (nu talar jag förstås i egen sak men jag har läst alla bidrag varav flera är mycket intressanta) till den föreliggande skriften som presenterades i går. Den måste ha skyndats fram, de inbjudna som skulle debattera innehållet blev uppringda bara några dagar innan. Vi som varit med och skrivit fick en skriftlig inbjudan dagen innan (och åtminstone vi som hört ryktas om att rapporten var på gång och hört av oss fick samma inbjudan per mail i fredags). Märkligt och obegripligt.

Det trista är att ett gediget försök att bygga en erfarenhetsbank som kommunerna kan ha användning av nu slaktas på det här viset. Varje kommun som drabbas av våld med politiska och religiösa inslag tvingas uppfinna hjulet på nytt. Det var det som var orsaken till rapporten. Så vitt jag vet kommer den inte heller att följas upp med kurser och utbildningar vilket förstås varit ett sätt att föra ut den kunskap som finns. Jag anar att det finns ett spel bakom som handlar om interna problem och relationerna mellan SKL och departementet, rapporten beställdes av Nyamko Sabuni som ju fått andra uppgifter i den nya regeringen. Men oavsett orsak är jag besviken på att viktiga frågor slarvas bort på det här sättet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, Nyamko Sabuni, politiskt våld, SKL, vänsterextremism. Bokmärk permalänken.