Skilsmässa mellan Kjaersgaard och regeringen?

Det är nu klart att danskarna går till val om vem som ska sitta i folketinget den 15 september. Bakgrunden är bland annat det stora danska budgetunderskottet och en önskan om en bredare plattform för den ekonomiska politiken. En av de intressantaste frågorna är hur det går med samarbetet mellan den borgerliga regeringen och Dansk Folkeparti.

Statsministern Lars Lökke Rasmussen bedömer inte att DF kan sitta i regeringen (se Politiken, DN) eftersom partiet inte står bakom alla delar av regeringens budget (oenigheten rör ett tillväxtpaket). Men Pia Kjaersgaard är fortfarande optimistisk om möjligheterna att få sitta med. Mer om Pia Kjaersgaards regeringsdrömmar i Politiken, hon har uppenbarligen höga tankar om sin förmåga att styra det i den riktningen om hon vill:

»Venstre skal forstå, at den dag, vi er klar til at gå i regering, da bliver det sådan. Det skal regeringen tage positivt imod, og det må Lars Løkke Rasmussen gøre helt klart«. (Pia Kjærsgaard i Politiken, september 2010)

Det rödgröna blocket leder för närvarande i opinionsmätningarna. Om det var val i dag skulle det röda blocket få 53,7 procent mot 47,2 procent för det borgerliga (Voxmeter för Ritzau). Tidigare brukade Danmark skifta mellan blocken efter stort sett varje val, men sedan samarbetet mellan regeringen och Dansk Folkeparti inleddes har den borgerliga sidan kunnat regera i över 10 år.

Se även VLT.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Dansk Folkeparti, högerpopulism, Högerpopulism och märktes , . Bokmärk permalänken.