Det nya numret av Ordfront magasin handlar om mänskliga rättigheter. Jag var inhyrd som vikarierande redaktör bara för detta nummer, och har även skrivit en del av texterna. En av dessa är en intervju med antropologen Brian Palmer som blev Harvards populäraste lärare med sina kurser i civilkurage och som sedan hamnade i Sverige. Den börjar såhär:
***
Civilkurage smittar, nästan lika mycket som rädsla. Det säger Brian Palmer, antropologen som specialiserat sig på att berätta om modiga handlingar.
– Mänskliga rättigheter är i hög grad fiktiva, tills vi tar in dem i vår verklighet, säger antropologen och religionsvetaren Brian Palmer.
Det är därför han är så besatt av människor som visar mod.
– Så många utbildningar kring mänskliga rättigheter har det juridiskt tekniska i fokus. Men det är viktigt att lyfta fram berättelser och individer så att vi kan känna att frågorna lever. Annars blir det ganska distanserat.
Vi sitter vid köksbordet i hans lilla lägenhet, högt belägen med utsikt över Stockholm. Vardagsrummet är belamrat med papper och böcker. Han är en av skaparna av Raoul Wallenberg-kalendern som getts ut i samarbete med Forum för levande historia i samband med att det var 100 år sedan Raoul Wallenberg dog förra året (kalendern täcker 2013, men innehållet torde räcka ännu många år).
Vid varje datum finns en kort text om en person som gjort något viktigt för andra människor, exemplen spänner från Sarah Wägnert som 1999 slog larm om kränkningar av äldre människor i vården via amerikanska medborgarrättskämpar, till personer som räddat andra undan Förintelsen.
Just nu sitter han och skriver på en bok, tillsammans med författaren och ordföranden i Svenska Pen, Ola Larsmo, som han samarbetade med även kring Raoul Wallenberg-kalendern, som ska lyfta fram 101 människoöden och ge en djupare bild av vad de gjort för mänskligheten. Det handlar delvis om personer som inte finns med i kalendern, och han hittar ständigt nya personer.
Brian Palmer börjar med att hämta en bok om en av dessa 101 personer, Witold Pilecki, vars spännande liv innehöll tvära kast och så många förvecklingar att det tar en god stund av intervjutiden att berätta. Pilecki var en polsk soldat som stred mot ryska bolsjeviker under första världskriget, medvetet lät sig infångas av tyskarna och föras till Auschwitz för att kunna rapportera till världen, och slutligen avrättades efter kriget av den sovjet-polska säkerhetspolisen.
Vi fortsätter att tala om den pakistanska flickan, Malala Yousafzai, som kämpar för rätten till utbildning och blev skjuten av talibanerna. Anastasia Baburova, ukrainsk journalist i Moskva dödades för att hon skrev om bland annat högerextremism. Hon var den fjärde journalisten från tidningen Novaja Gazeta som mördades efter 2000, ytterligare en är journalisten Anna Politkovskaja.
–Det är otroligt vilka starka känslor andras mod väcker hos oss, säger Brian Palmer. Vem var den största tysken genom tiderna? Den frågan ställdes av tyska medier till personer under 30 år, och Sofie Scholl vann före både Beethoven och Einstein. Hon dog bara 21 år gammal, men inte många personer har tagit sådana risker som hon gjorde, hon visade på det som är det allra bästa hos människosläktet.
– När vi talar om mod rör vi vid livets mysterier, vid sfinxens gåta, som psykologen William James uttryckte det. Eller för att citera Cesar Chaves som var inspirerad av Mahatma Gandhi och som sa på 1960-talet: »Att vara människa är att lida för andra människor, Gud hjälp oss att vara människor.«