En tuff första dag på jobbet när Åkesson återvänder

SONY DSC

Jimmie Åkesson talar på valupptakten inför EU-valet 2014. Foto: Anna-Lena Lodenius

Nu meddelas det att Jimmie Åkesson återvänder på partiledarposten. Partiet har klarat sig bra ändå, det ligger högt i opinionsmätningarna och trots interna strider i bland annat Stockholm håller partiet hyfsat ihop. Jag har hela tiden tyckt att många överdriver Åkessons betydelse, och det är nog ingen tvekan att Mattias Karlsson klarat sitt vikariat med den äran.

SD är ett toppstyrt parti, men ledningen består av fler personer och den är tätt sammansvetsad. SD liknar Dansk Folkeparti, Vlaams Belang och vissa andra högerpopulistiska partier som har den här typen av intern struktur. Den hårda styrningen motiveras i DF med att hålla extremister stången och inte släppa in personer som kan föra partiet i en negativ riktning. Den som intervjuar de centrala personerna i SD inser snabbt att deras svar på olika frågor är påfallande lika. I synnerhet Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson uttrycker sig ofta nästan ordagrant. Och jag gissar att det nog är Karlsson som formulerar deras gemensamma hållningar, i högre utsträckning än Åkesson. Det är ju också Karlsson som skrivit de flesta av partiets politiska dokument.

Sedan är de förstås två olika individer och har delvis olika ledarstil. Men jag är inte säker på att Jimmie Åkesson hade agerat annorlunda än Mattias Karlsson har gjort under tiden han har varit sjukskriven. Under tiden har en rad ganska exceptionella händelser ägt rum som aldrig inträffat förut i partiets historia. Frågan är om Åkesson är återställd, att vara utbränd är en tung diagnos och det kan ta tid. Att vara partiledare är ett extremt utsatt jobb, och han lär behöva rejält med uppbackning. Att sitta i Skavlan på sin första arbetsdag (fredag kväll i SVT) låter som en tuff första arbetsdag.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En tuff första dag på jobbet när Åkesson återvänder

 1. vall_mo@hotmail. skriver:

  Hej Anna-Lena! Oh, vad rykterna cirkulerar runt, när det gäller SD, en del är sanna och en del är osanna och väldigt uppförstorade eller snedvridna. Jag vet att SD inte är så toppstyrt, för jag vet att ledningen i min kommun är öppen med att ge ”gräsrötterna” information och att alla är välkomna på olika möten. Visst kan alla ha olika åsikter i en specific fråga i SD, men det är inte konstigare än det som händer i alla andra partier, tex i KD där Lars Aduktusson känner sig ”undanskuffad”. Personligen så tycker jag att det är ett sundhetstecken i SD där olika partimedlemmar kan ha olika åsikter i vissa frågor. SD är inget enfrågeparti utan är aktiv i många frågor som rör kommunen, då åsyftar jag kommunen där jag bor. Det är inte så underligt att Jimmie Åkesson kände sig utarbetad med tanke på hans arbetsschema.. Det är två alternativ, Jimmie Åkesson kommer tillbaka fram till nästa val eller Jimmie Åkesson kommer tillbaka
  och stannar fram till partiets möte i november. Jimmie Åkesson är inte den ende partiledaren som har avgått av olika orsaker. Vänligen, Eivor Lundgren

 2. annalenalod skriver:

  Vad kul att du bekräftar det som förstås var en gissning från min sida. Men jag fick i synnerhet anledning att fundera över det när vi skrev boken ”Slaget om svenskheten” och jag intervjuade många i partiet under en kort tidsperiod, ibland bara med någon dags mellanrum. I synnerhet Jimmie och Mattias sa exakt samma sak när jag ställde frågor. Googlade dig och ser att ni måste ha jobbat ihop i Malmö, eller hur?
  (Upptäckte att jag klickat för två snarlika kommentarer och tog mig friheten att ta bort den första)

  • christervoigt skriver:

   Ja vi jobbade väldigt tight under åren 2002-2010 då Mattias var politisk sekreterare i Malmö där han även utförde det mesta jobbet för riksgruppen.

   Skickat från min iPhone

   • annalenalod skriver:

    Jag har pratat rätt många gånger med Mattias Karlsson, intervjuer i olika sammanhang, genom åren. Även med Jimmie förstås. Men nog mer Mattias egentligen. Såg i Sysvenskan att nästan alla ledamöter lämnat SD i Malmö. Verkar vara mycket konflikter!

   • christervoigt skriver:

    Jag lämnade efter att Magnus Olsson efter regelvidriga och kuppartade former ”valdes” till kommunalråd efter valet 2010, allt regisserat av Mattias Karlsson. Anledning? Några av oss i styrelsen hade framfört berättigad kritik till Mattias ca 8mån innan valet 2010.

    Skickat från min iPhone

   • annalenalod skriver:

    Läste lite om turerna i lokalpressen. Antar att den som vill veta mer om Mattias Karlsson har en del att hämta genom att studera det som hände perioden innan riksdagsinträdet?

   • christervoigt skriver:

    Här finns en kunskapskälla, som vet en hel del. 😉

 3. christervoigt skriver:

  Din analys vad gäller Mattias som den som dikterar allt stämmer väl med verkligheten. Något jag känner väl till från min tid i SD och väldigt nära Karlsson under 10år

  Skickat från min iPhone

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s