Franska regionvalen inte bara ett nederlag för Marine Le Pen

AFFICHE_OFFI_DERGårdagens andra omgång i franska regionvalen i blev som framgått i nyheterna ett nederlag för Marine Le Pens högerpopulistiska Front national.

FN var störst i 6 av 12 regioner efter första omgången och hade uppåt 40 procent av rösterna i de starkaste regionerna i norra och södra Frankrike. Totalt fick FN 28 procent av rösterna, medan konservativa Republikanerna fick 27 procent och Socialisterna 23 procent.

Men i andra omgången lade sig Socialisterna till förmån Sarkozys Republikanerna. FN blir dock största oppositionsparti i nästan alla regioner. Enligt Telegraph gick det trots allt bättre för Socialisterna än många trott och partiet tar ledningen i fem regioner, medan Republikanerna får övriga sju.

Valresultatet måste ha varit en besvikelse för FN som hoppats på åtminstone 3 regioner. Marine Le Pens lät ändå inte särskilt nerslagen utan påpekade att det stora röstantalet ger en god grund för framgångar i presidentvalet 2017. Rädslan för terrorhotet har spelat Marine Le Pen i händerna, och att FN numera talar mycket om trygghet och välfärd (förr handlade det mest om att sänka skatter och minska statens makt) har gjort att partiet lockat väljare inte bara från högern utan även från vänsterpartierna.

Jag kommenterade valet i Nyhetsmorgon i TV4 idag.

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Franska regionvalen inte bara ett nederlag för Marine Le Pen

 1. Mikael skriver:

  Själv tycker jag att det är fint att ett nationellt, konservativt, irrationellt och känslostyrt parti som Front National har fått så stort utrymme i fransk och europeisk politik. Marxisterna hukar och syns inte ens. Marine Le Pen (f. 1968) är en modern motsvarighet till Jeanne d`Arc (1412-1431), den heliga jungfrun från Lothringen. Den gången var det engelska inkräktare som skulle köras ut.

  • annalenalod skriver:

   Hon brukar ju själv hänvisa till Jeanne d’Arc, på partiets affischer etc. Jag tror folk röstar mot de andra mer än på FN. Missnöjet är enormt, hon är hyfsar oprövad. Men de gånger FN fått chansen t ex i kommuner har de sällan lyckats behålla stödet.

   • Mikael skriver:

    Om jag än tycker att Front National är det bästa partiet inom europeisk politik innebär detta naturligtvis inte att jag tror att FN är bäst på allt inom alla områden. Partiet står fritt inom högerpolitiken och kan lätt plocka åt sig ett och annat från skilda håll, exempelvis förslag i sociala frågor från socialisterna. Metoden är inte originell och har länge använts av socialdemokraterna.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s