Färre jihadistdåd, men inspiratörerna finns kvar

cropped-dokurityta-4Antalet terrordåd som motiveras av radikal jihadism har minskat, samtidigt som de högerextremistiska ökar. Säkerhetspolisen presenterade i veckan sin årsbok och talar om en ”konvergens”, alltså att miljöerna blir mer jämförbara. Jag har skrivit en artikel på Doku där jag resonerar kring innehållet. Jag varnar i texten för att den här typen av visserligen korrekt information kan få olika aktörer att sänka garden och inte göra tillräckligt. Drivkrafterna hos IS och liknande grupper finns kvar, och den våldsbejakande islamistiska miljön fortsätter att indoktrinera och rekrytera. Nya hot kan komma när som helst, den här typen av miljöer är föränderliga.

En kris som den vi just upplever med Coronaviruset gör att många människor får det sämre ekonomiskt och förlorar sina jobb. Att människor känner en större utsatthet och otrygghet är en faktor som kan gynna radikala politiska och religiösa grupper. Detta märks kanske inte i det korta perspektivet, men det understryker vikten av att arbeta långsiktigt med den här typen av frågor. Även om kalifatet fallit och IS har lidit förluster får varken polisen eller det civila samhället slå sig till ro.

Säpo ska ingripa mot brott eller helst avslöja brott i förväg men även granska miljöer som på sikt kan inspirera det som Ahn-Za Hagström vid presskonferensen beskrev som ”nästa generation av krigare”, alltså individer som kanske så småningom försöker bygga upp nästa kalifat. En utmaning är att allt större del av indoktrineringen och rekryteringen sker i den digitala världen. Apparna blir allt mer avancerade och krypterade och mängden information som sprids är överväldigande. Här behövs ökad kunskap, men också ett väl fungerande polissamarbete över gränserna.

Säkerhetspolisen gav vid presskonferensen en bild av att det är de stora polisiära insatserna mot våldsbejakande jihadism som fått miljön att minska. Detta arbete bedrivs förstås inte bara i Sverige utan i hela västvärlden, terrorism är ju knappast en fråga som längre går att hantera på nationell nivå. Med risk att trampa polismakten på tårna måste väl också framhållas det faktum att kalifatet föll efter att ha bekämpats militärt.

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish, se ovan, eller bankgiro: 5310-8924.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s