Ungsvenskar nu och då

Det är ett intressant faktum att SD döpte sin nya ungdomsorganisation till Ungsvenskarna när den bildades 2015 efter att SD brutit med sin gamla ungdomsorganisation Sverigedemokratisk Ungdom, SDU. Namnet har långa anor och har använts av flera tidigare organisationer. Bilden till vänster är omslaget till en jultidning från moderaternas föregångare Allmänna valmansförbundets ungdomsorganisation med samma namn som existerade 1934-46.

Som av en händelse bildade även Allmänna valmansförbundet sin version av Ungsvenskarna i samband med att de kickade sin gamla ungdomsorganisation Sveriges Nationella Ungdomsförbund, SNU (som formellt varit fristående, men ändå hade täta band med partiet). Orsak till brytningen i båda fallen var f ö anklagelser om extremism. SDU anklagades för att ha ”fel kontakter”, framför allt i det europeiska samarbetet. SNU tog ställning för nazisterna i Tyskland efter maktövertagandet!

SNU deltog i ett fyllnadsval till andra kammaren i Sveriges riksdag 1934 och fick då in tre kandidater på något som kallades ”den nationella listan”. Det anses vara de enda tre nazisterna som suttit i Sveriges riksdag. De åkte ut redan vid nästa val 1936 och fick inget politiskt inflytande eftersom ingen ville samarbeta med dessa politiker. Men det var annars ganska många på högerkanten som stödde organisationen och de fick i flera val betydligt fler röster än de renodlade nazistpartierna.

Ungsvenskarna i den gamla tappningen var en föregångare till dagens Moderata Ungdomsförbundet, MUF. De reagerade starkt 2015 när SD stal både deras tidigare namn och symbol, den så kallade Engelbrektsbågen. Men faktum är att SDU registrerade domänen Ungsvenskarna.se redan 2004 och också brukade använda symbolen. Längst till vänster syns Ungsvenskarnas symbol från 1934, i mitten den symbol som användes av SDU och till höger loggan för SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna.

Såhär sa SDU i ett uttalande 2008: ”Precis som Ungsvenskarna under 30-talet kämpade mot sin tids totalitära krafter, så kämpar vi ungsvenskar inom SDU idag emot vår tids drakar i form av Europeiska superstater, svenskfientlig samhällsordning och mångkulturalism.” De jämställde alltså kampen mot nazismen på 30-talet med sitt eget motstånd mot EU (en fråga som SD f ö mer eller mindre släppt) och invandringen.

PS. Ungsvenska klubben var en diskussionsklubb som bildades redan i början av förra seklet och existerade ända in på 1990-talet. Jag undersökte deras verksamhet i början av 1990-talet vilket bland annat låg till grund för den här artikeln i Ordfront magasin. Se även mitt tidigare inlägg om när SD bildade Ungsvenskarna,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s