Litauen och traffickingproblemet

Just hemkommen från en veckas resa till Bryssel och Vilnius med ”European Journalism Centre”. Fokus var traffickingfrågorna som i högsta grad berör just Litauen. Historien som filmen ”Lilja 4 Ever” bygger på utspelades här (även om den spelades in i Estland med ryska skådespelare). Intäkter från filmen har bl a gett en del pengar till organisationen ”Missing People´s Families Support Centre” som har några få sängplatser i Vilnius för kvinnor som varit utsatta för trafficking. Det handlar om några få kvadratmeter i en föga tilltalande industrifastighet. Men så ser det enda av Vilnius 6 ”shelters” ut som är helt och hållet fokuserat på offer för traffickning (de övriga tar emot en bredare grupp av kvinnor som utsatts för olika former av våld).
Någon säkerhet att tala om är det inte fråga om, inga vakter och larm. Bara varm mänsklighet också förstås professionella socialarbetare och psykologer.

Fortfarande ser man varje dag annonser i de litauiska tidningarna som lockar med barjobb, hotelljobb och liknande i t ex Spanien, London och Tyskland (just nu inte så ofta just Sverige) med hygglig lön, bostad etc. Problematiken är väl känd vid det här laget, det kan sluta som för en kvinna som låstes in i flera månader i en minimal barack vid ett långtradarfik i Spanien och våldtogs oupphörligt tills hon lyckades smita därifrån. Mer okänt är kanske att de baltiska ländernas växande välfärd gör att t ex Litauen numera också är slutstation för flickor som utnyttjas från länderna längre österut (förutom att vara ett land där flickor hämtas till prostitution i andra länder och ett transitland mellan t ex Moldavien och Tyskland).

Det gör det extra intressant att även Litauen faktiskt nu också överväger, och sannolikt inför, ett förbud mot sexköp. Ewa Tures på TT, som också var med på samma kurs, skrev en artikel om detta som går att läsa på (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=426009). Återstår att se om en sådan lag är möjlig att genomföra i ett land där polisen alltför ofta inte går att lita på.
Strax innan resan träffade jag Stockholmspolisens tidigare informationschef Claes Cassel som skickade med mig följande fråga: ”Hur ska vi på allvar kunna samarbeta med polisen i Baltikum när deras polisväsende är så korrupt?” Jag tycker inte att frågan blev besvarad under min resa.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i EJC, trafficking, Vilnius. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s