En alldeles vanlig dag i Harare

”Nbono satte ner kaffekoppen och öppnade dagens ‘Harare Times’. Det var en het dag, som vanligt, men det kändes ändå behagligt på hans luftkonditionerade veranda. Grannskapets barn hade försvunnit till skolan och deras föräldrar rullat iväg i sina bilar till kontoren nere i city där Afrikas största finansiella centrum fanns för tillfället!”
Så börjar första kapitlet i ”Är det värt det” är ett alldeles färskt skolmaterial om handel och mänskliga rättigheter. Historien fortsätter med hur Nbono läser i tidningen om svältkatastrofer och stamkrig i norra Europa och hur det pågår en insamling där man kan skaffa sig ett fadderbarn i Sverige, ett litet blont barn som slipper det farliga livet som barnarbetskraft i gruvgångar och fabriker.
Bakom boken står organisationerna Rättvisemärkt och Rena kläder som länge saknat något att sticka i händerna på lärare och elever, ett material som går att använda direkt i undervisningen och som känns aktuellt. En viktig del av boken de många övningarna som tillkommit i samarbete med två lärare vid Globala Gymnasiet i Stockholm, Ulrik Holmberg och Lotta Waller. I redaktionen för boken ingick även Emma Enebog från Rättvisemärkt och Joel Lindfors från Rena kläder. Jag fungerade som redaktör och skrev också en del av texterna.
Materialet bör fungera även i studiecirklar, fackklubbar och andra grupper som vill arbeta med handelsfrågor. Beställ enklast visa Rättsvisemärkt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Rättvisemärkt, Rena kläder. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En alldeles vanlig dag i Harare

  1. distinkt skriver:

    Boken är rätt kass och alldeles för basic för att kunna användas i andra sammanhang än som mest grundskoleutbildning.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s