Bonden som är beroende av litauiska studenter

Skriver just om lantarbetare i Sverige och hittar en två år gammal pdf från länsstyrelsen i Blekinge som ger ”goda exempel” på arbetsgivare som har ekologisk odling. Läser med stigande förvåning om en bonde på Ramdalaslätten som anlitar litauiska studenter på fälten:

”Anders får ofta frågan om KRAV-odlingen är beroende av utländsk arbetskraft. – ‘Är det inte dyrt med så många anställda och vad betalar du?’ Anders, som är en fundersam man har nog tänkt en hel del över detta. – ‘Jag brukar, svarar Anders, säga så här när någon frågar: Ingen är så stor att man inte är beroende av andra, inte ens Bush eller Reinfeldt. Jag är beroende av litauiska studenter. Jag tycker att min utgift till de litauiska studenternas löner är trevlig att betala eftersom jag vet hur viktig den är för dom. De har inget studiemedelssystem i Litauen.”

Anders fortsätter:
”Fördelen med utomnordisk arbetskraftkraft är att de vill gärna arbeta sju dagar i veckan, men det får de inte. De behöver en ledig dag i veckan.”

Är detta Sverige på 2000-talet? Känns det inte väldigt mycket som någon gång i ett avlägset statarsystem. Det här tacksamhetsbandet mellan arbetsgivare och anställd, och egentligen tycker de förstås bara att det är roligt, så roligt att de gladeligen jobbar dag och natt (vilket förstås inte har ett dugg att göra med att de säkert tycker att lönen borde vara lite högre).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ekologisk odling, KRAV, lantarbetare, Litauen, migrantarbetare. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Bonden som är beroende av litauiska studenter

 1. Dessutom är jag tankeläsare!

 2. Visst utbud och efterfrågan, men det är få som inte vill ha någon form av regleringar. Länderna behöver skydda, och skyddar nästan alltid sin marknad på olika sätt. Det är bara de allra fattigaste länderna som ibland tvingas att göra annorlunda eftersom de är i händerna på Världsbanken och liknande institutioner. Det har varit svårt att få arbetskraft till lantbruket i Skåne på senare år eftersom lönerna i synnerhet i Polen, men i viss mån även i Baltikum, stigit så mycket att människor hellre stannar hemma. Men nu ska det ju bli lättare att rekrytera arbetskraft från länder utanför EU igen så då lär vi se fler arbetare från Moldavien, Vitryssland, Ukraina och liknande rätt fattiga länder. Jag fattar att människor där vill ha jobb och har ingenting emot arbetskraftsinvandring. Men om man inte också sätter hårt mot arbestgivarna kan löner och arbetsvillkor bli hur usla som helst, då kan vi snart ha en arbetsmarknad (om vi inte redan har det) parallell med den vanliga men med tredje-världen-villkor. Det drabbar i längden alla, även svenskar som vill ha anständiga arbetsvillkor.

 3. Roger Svensson skriver:

  @ Anna-Lena LodeniusNu är du uppenbarligen synsk som påstår att bonden ”ser det som en ren välgörenhet” och ”han ser sig som en god människa”, de var ju inte det han sa. Att du, med socialistiska glasögon, verkar ser bonden som en feodalherre och de litauiska studenterna som ett förtryckt ”proletariat” behöver ju inte eller innebära att de måste se på situationen på samma sätt, du har ju på inte sätt tolkningsföreträde här.Det finns inget som för lågt eller högt pris på arbetskraft/varor på en konkurrensutsatt marknad, allt styrs ju av tillgång och efterfrågan! Bonden i det här fallet vill betala så lite som möjligt för arbetskraften, arbetskraften vill å sin sida ha så mycket betalt som möjligt. Finns det god tillgång på arbetskraft men dålig tillgång på bönder som vill anställa så sjunker lönerna och tvärtom. På samma sätt vill ju bonden ha så mycket betalt för sina grödor som möjligt och konsumenterna betala så lite som möjligt.Om du är mot den rådande situationen så får du antingen hävda att marknaden inte styrs av tillgång och efterfrågan utan är manipulerad (monopol/oligopol-situation t.ex.). Eller så får du argumentera för att marknaden inte skall styras av tillgång och efterfrågan.

 4. z999 skriver:

  Det är väl inte så komplicerat att förstå väl? Tillgång och efterfrågan avgör, och det gör det även i ett socialistiskt samhälle. Vad som gör att det spårar ur är lagstiftningen som är till för att rätta till avigheter. Det är lagstiftat om smuggling vilket gör att inhemska företag inte konkurreras ut, att smuggla är att använda ojusta medel. Lagarna idag är satta från vissa arbetsgivares synvinkel. Detta motiveras sedan med att vi lever i en ny värld som skulle vara internationeliserad. Att detta hejas på av moderater kan jag förstå, men när vänsterfolk låter likadant så börjar jag undra.

 5. Jag tycker citatet visar ett feodalt förhållningssätt till de anställda. Det finns en professionell relation mellan den som beställer och betalar och den som utför. Man kan se det som en jämbördig relation, men den här bonden ser det som en ren välgörenhet att han anställer människor, han ser sig som en god människa som erbjuder människor att kröka rygg 6 dagar i veckan för en förmodligen ganska låg ersättning. Annars hade han ju kunnat få svenskar att jobba där, och inte behövt ta in litauer. Lönen hänger förstås även ihop med priset, priset på grödor är för låg för att någon ska ha råd med vettiga löner.

 6. Roger Svensson skriver:

  Att arbetsgivare och anställda är beroende av varandra är väl knappast något som är ”konstigt”? Måste man som anställd gå runt och vara otacksam mot sin arbetsgivare annars är det suspekt? Naturligtvis vill studenterna jobba mycket för att tjäna pengar, inte för att det är ”roligt”, och naturligtvis vill de ha så mycket betalt för sitt arbete som möjligt, vem tackar nej till högre lön?

 7. henrik skriver:

  ”(vilket förstås inte har ett dugg att göra med att de säkert tycker att lönen borde vara lite högre)”Bondens/odlarens problem kan ju beskrivas på samma sätt. Och då är det konsumenten som borde skärpa sig och tillåta högre priser, inte sant ? Om vi ska utgå från att beskattningen av småföretagare som jobbar 7 dagar i veckan är helt i sin ordning …

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s