Antirasister gripna efter kravaller i Lund

30-novemberkravallerna verkar vara tillbaks igen, av nyhetsrapporteringen att döma. Få rapporter från Stockholm än så länge men desto fler från Lund.

Ett stort antal motdemonstranter har gripits i Lund, skriver DN. Enligt Sydsvenskan har 145 omhändertagits, sex gripits och 1 skadats. I Aktuellt nu vid niotiden talade man om 7 gripna. Motdemonstranterna ska bland annat ha kastat gatstenar mot polisen skriver Sydsvenskan i en artikel från tidigare under dagen. Annars verkar gruppen motdemonstranter ha varit sällsynt brokig. (Se även Skånskan som rapporterar timme för timme.)

”AFA:s våld flyttar fokus från problemet med den växande högerextremismen till någonting helt annat, nämligen problemet med våld från motdemonstranternas sida” skriver Erik Svensson, professor i Lund, som var ute på gatorna idag och ger ett fylligt referat på sin blogg Biology & Politics.

Även Svensson är kritisk: ”I Lund var däremot två pajasgäng ute och strulade till det. Dels idioterna som vill hylla militärdiktatorn. Dels motdemonstranter som inte lyckas få dit tillräckligt med folk så att de tar till meningslösa och korkade metoder.”

Några knapphändiga uppgifter om vad som hänt i Stockholm finns på Motkrafts hemsida som följer händelser både i Lund och Stockholm. Men det mesta som står där känns vagt och obekräftat.

Övrigt: Göte Kildén tycker vi borde hylla den som sköt Karl XII i stället, Grafström är trött på ”brölhögern och brölvänstern”.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i 30 november, Fria Nationalister, Karl XII, nazism. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Antirasister gripna efter kravaller i Lund

 1. Precis, sedan har jag faktiskt lite problem att se vem som blir pajkasad…

 2. Greger skriver:

  Karl XII har alltid varit kontroversiell. Även under det pågående kriget mot Ryssland fanns det en fredsopinion. Denna kunde artikuleras effektivt uteslutande genom några enstaka präster. Som kungen var enväldig kunde han snabbt genom censur och hot slå ner denna synnerligen ovälkomna kritik.Efter kungens död avskaffades enväldet. Kungens syster prinsessan Ulrika Eleonora d.y. valdes (Obs!) till drottning. Hon efterträddes efter två år av sin tämligen indolente man, prins Friedrich av Hessen – som 1720 valdes (Obs!) till kung och som sedan regerade under namnet Fredrik I (han lärde sig aldrig någonsin svenska och stavade alltid sitt namn Friedrich). Med de efter kungens död slutna frederna förlorade Sverige sin tidigare ställning som en tynande stormakt.Det som räddades genom eller trots fredssluten var likväl åtskilligt, nämligen det något minskade Finland, det likaså reducerade Svenska Pommern samt staden Wismar (låg som enklav i Mecklenburg).Minnet av Karl XII vårdades under 1700-talet på skilda sätt. De som ville värna om friheten anförde Karl XII som ett varnande exemel. Man relaterade ofta mer till enväldet som ett skadligt system än till kungen personligen. Moralen kunde vara: Hade kungen inte varit enväldig hade det inte gått så illa som det gick.Gustaf III utökade sin politiska makt genom två kupper, den första 1772 (som avslutade frihetstiden) och den andra 1789 (mot adelns privilegier och för en vidgad kungamakt). Gustaf III mördades 1792 och hans son avsattes 1809.Statyn restes 1868 på initiativ av liberala försvarsvänner. Dessa var för ett demokratiskt folkförsvar och emot hållande av värvade eller indelta regementen under befäl av snorkiga adliga officerare.I början av 1900-talet övertogs Karl XII-minnet av de nationella och konservativa. Samma kretsar som ogillade de demokratiska krafterna i samhället (sossar och folkliga liberaler).Resten tar vi en annan gång. De som har orkat läsa så här långt tackas vänligen av författaren.

 3. Icke-inlägg höjer inte direkt nivån, varför inte klämma till med en åsikt i en diskussion som ännu bara har fyra kommentarer. Inte mycket till pajkastning.

 4. Greger skriver:

  Bara pajkastning den här gången. Tänker inte göra några inlägg i denna fåniga ”diskussion”. Mer än det här, som är ett icke-inlägg.

 5. henrik skriver:

  Idioter alla!Svensk historia behöver inte sådana försvarare och minnesbärare.

 6. Bra idé av Göte Kildén tycker jag, vänstern har ju en stolt historia av att hylla politiska mord!

 7. Anonymous skriver:

  Undrar om inte några på den ena sidan och ännu fler på den andra bara tar chansen att ställa till bråk.I vilket fall som helst så tror jag att det här är början på facit över Sveriges framtid, våld, mer våld och våld bara för att det är kul.Undrar hur länge det dröjer innan skottlossingen börjar.mvhMartin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s