Göteborgshändelserna i salig åminnelse

Resorna för att stoppa olika toppmöten runtom i världen har ebbat ut. För tio år sedan var kravaller vid EU-toppmöten och andra sammankomster på internationell nivå närmast legio. Affischerna som spreds av tidningen Brand inför Göteborgshändelserna kallar Hultsfredsfestivalen som pågick samtidigt för klassförräderi, det gjordes ingen hemlighet av att resan till Göteborg handlade om att bedriva kravaller vilket illustrerades av Godzilla som är ute efter statsminister Göran Persson. Ungsyndikalisternas tidning Direkt Aktion hade ett omslag som också visade på uppladdningen.

De flesta som reste till Göteborg var förstås där för att delta i möten och fredliga manifestationer. Någon dialog med de som aktivt sökte våld var det förstås aldrig tal om. Polisens agerande fick med rätta mycket kritik, även i den statliga utredningen som följde (se SOU 2002:12). Vilka blev konsekvenserna på sikt, undrar journalister som ringt mig senaste tiden. Ja dels fick ju omvärlden upp ögonen en gång för alla för att det finns våldsamma delar av extremvänstern som använder sig av tvivelaktiga metoder och som sökter konfrontation av luddiga politiska skäl. Polisens hantering av den här typen av händelser genomgick stora förändringar, Dialogpolisen utvecklades och man utvärderade och lärde sig (därmed inte sagt att det totalt eliminerat klantigt genomförda operationer). 

Läs mer: Min artikel om den nya våldsamma vänstern i Ordfront magasin hösten 2001, Svd har haft en samling utmärkta artiklar, se t ex denna, Anders Svensson har förstås uttalat sig i många medier och skriver även på den egna bloggen samt på Mullvaden om domarna efter händelserna, Magnus Sandelin har debatterat inslagen av våld i grupper som AFA i GP.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i vänsterextremister och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Göteborgshändelserna i salig åminnelse

  1. Pingback: Sex dagar i Göteborg 2001, dag 6 - dagen efter | Svensson

  2. skaraborg76 skriver:

    Janne Josefsson sa på radion att det var första gången sedan 30-talet någon blivit skjuten på en demonstration i Sverige och syftade på bråkmakaren som polisen sköt. Han kastade sten på polien och polisen får inte försvara sig.

    Men JJ glömde att en s.k skinhead sköts till döds i Lund i början på 90-talet. Och då var det mest synd om polisen för att skinheadsens kompisar ville hämnas!

    Men det är ju så att nazister är onda och ska dödas och vänsterextremister är förlässta medelklassbarn som måste få rasa ut och göra revolt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s