Så kan facket hantera SD

Jag och Mats Wingborg skriver i senaste numret av Dagens Arbete om hur fackföreningsrörelsen kan hantera främlingsfientlighet och partier med sådana åsikter, till exempel Sverigedemokraterna.

Vi tycker att man inte ska stirra sig blind på de högerpopulistiska partierna och det är inte heller nog att försöka bemöta deras åsikter varje gång detta är möjligt.

Det finns två andra strategier som är minst lika viktiga:

1) Facklig organisering är ett viktigt motgift, det finns undersökningar som visar att starka fack i sig är en faktor som motverkar framväxt av högerpopulistiska partier som SD.

2) Facket och arbetar­partierna bör hålla fast vid krav på gemensam välfärd och rättvis fördelning, frågor som är viktiga för högerpopulistiska partiers väljare men där dessa partier har mycket lite att tillföra.

Det är viktigt att SD och andra liknande partier inte får styra agendan utan att facket och arbetarrörelsen har en klar egen vision av vilket samhälle vi vill ha och hanteringen av stora och viktiga frågor som integration och hur vi skapar likvärdiga villkor i ett samhälle där människor har olika etnisk, kulturell och religiös bakrund.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i högerpopulism, Högerpopulism, Sverigedemokraterna och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Så kan facket hantera SD

 1. annalenalod skriver:

  Jimmy: dina kommentarer hamnade i skräpposten upptäckte det nu. Ingen mobbning från min sida, fanns en del annat där också som inte borde hamnat där.

 2. hage1 skriver:

  Jag grundar det på erfarenheter från arbetslivet. För övrigt visar SOM undersökningen att en majoritet är för ett minskat flyktingmottagande. Du måste väl ändå förstå att många inser att en hög invandring sätter press på både löner och anställningslagar. Vare sig fack eller medlemmar skall naturligtvis göra inte göra skillnad på ursprung. För övrigt är jag övertygad att de invandrare som arbetar och är medlemmar också inser pressen som en hög invandring ger mot löner och avtal.
  Facket är en intresseföreing för sina medlemmarna på gott och ont inget änglaspel. Personer med mer ”upplysta” åsikter kan vädra dessa i andra kanaler.

 3. annalenalod skriver:

  Vad bygger du det antagandet på? Drygt 6 proc ger SD stöd i opinionsmätningarna, allt färre svenskar är negativa till invandring enligt bland annat SOM-institutet.
  Om facket ska företräda medlemmarnas intressen så är det viktigt att inte göra skillnad på människor beroende på var de kommer ifrån. Arbetarkollektivet måste hålla ihop om det ska gå att ställa krav på bättre löner och villkor, annars ger vi företagen ännu större möjligheter än de redan har att välja och vraka bland anställda som de kan få för ett lägre pris. Så många invandrare som möjligt måste vara med i facket och om utlandsfödda ska vilja vara med i facket måste de känna att facket respekterar alla, oavsett bakgrund.

 4. hage1 skriver:

  I invandringspolitiska åsikter stöder säkerligen 8 av 10 medlemmar sd politik. Att de sedan inte röstar på dem beror ju på att politik är så mycket mer än bara denna fråga.
  Om facken nu vill hantera sd så skall väl facken företräda sin medlemmar åsikter och långsiktiga intressen i dessa frågor. Som det är så hukar de för proffstyckarnas särintressen( ex Lodenius) istället för att företräda medlemmarnas åsikter.

 5. skaraborg76 skriver:

  Att acceptera andra åsikter än ens egna är det ju aldrig tal om när facket som styrs av SAP håller på.
  Tolerans i dagens Sverige finns inte.

  Borde vara som i Danmark där det finns fler fackföreningar och inte bara en som styrs mer eller mindre av SAP. SAP är ju idag ett parti som inte längre är ”statsbärande parti”!

 6. Jimmy Windeskog skriver:

  Själv har jag aldrig sett kopplingen mellan facket och partipolitik i ickefackliga frågor. Njå ja, det är ju ännu inte så illa som i Frankrike där Fronten inte får verka i facken men samtidigt är förbjudna att bilda egna fackföreningar.

  Jag tror dock på sikt att vi nationalister i Sverige måste organisera våra egna fackföreningar om de partipolitiska motståndarna försöker utnyttja facken mot SD.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s