Ekologisk mat är inte alltid ett självklart val

Irriterar mig på en artikel i morgonens tidning där man funderar över varför inte fler kunder köper ekologisk mat. Förklaringen sägs vara att det är trögt och tar tid att förändra ett beteende. Ursäkta, men varför är ekologisk odling den enda ledstjärnan som ska styra oss som zoombies genom Ica-hyllorna fram till kassan?

Även den som har en tanke om att försöka handla så klokt som möjligt, och inte bara tänka på priset, har fler parametrar, inte minst tänker vi på miljön. Äpplen från Kivik åker självklart ner i korgen i stället för sju blanka vaxliknande äpplen i platspåse som åkt ända från Argentina. Även om de är ekologiskt odlade. Självklart ratar jag små fåniga tråg med inplastade halvruttna grönsaker till skyhöga priser. Att slänga mat är det största slöseriet. Där det finns likvärdiga produkter är valet lättare, ekomjölk i stället för vanlig, ekoägg, ekologiskt framställt vetemjöl etc.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ekologisk mat. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ekologisk mat är inte alltid ett självklart val

  1. Jag älskar Chile.Men man behöver ju inte plussa på växthuseffekten genom att hämta saker därifrån som vi kan få på närmare håll.

  2. GARGAMEL skriver:

    MEN OM EKO-SVENSKA LIGGER 4 I EN IRRITERANDE PLASTPACK DÅR`Å? DET LÅTER MER SOM ATT DET ÄR FEL PÅ CHILE ÄN PLASTTRÅGEN ? VARFÖR ANVÄNDS ALLTID DET SÄMSTA NÄR DET ARGUMENTERAS…? LITE IQ FISKMÅS

  3. Mattias skriver:

    Helt sant. Blir irriterad på de där fyra ekologiska äpplena från Chile som ligger inplastade på Willys. Köper i 10 fall av 10 hellre svenska äpplen i det läget.Men kött köper jag bara ekologiskt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s