Feministisk film med 100 år på nacken

 
Alice Guy Blaché ( född 1873 i Paris, död 1968 i New Jersey) kan ha varit den första kvinnliga filmregissören i världen. Ingen vågar fastslå sådant med säkerhet, men tidig var hon i alla händelser. Även med ljudfilm, hon använde ett system  med en särskild slags ljudskiva som synkroniserades med filmen, och färgfilm, handkolorerade bildrutor. Hon prövade många då nya tekniker som dubbelexponeringar, maskningar etc. och var väl inte först med allt, men resultatet är klart njutbart även såhär över 100 år efteråt.

Det var en fröjd att se ett urval av hennes filmer som spelades in Frankrike från slutet av 1800- början av 1900-talet ikväll på Cinemateket. Framför allt för humorn och närvaron i de ofta bara någon minut långa scenerna. Starka kvinnor, barnafödande och veka män är vanliga teman. Som i filmen ”Les résultats du féminisme” från 1906, överst. 70 år före ”Egalias döttrar” prövar hon temat med när könen byter plats. Kul! Eller en film där en höggravid kvinna går runt och snor godis, sprit och tobak som hon njutningsfullt drar i sig samtidigt som hon följs av en trött betydligt kortare man som drar på en barnvagn. (Tyvärr inleds Youtube-klippet nedan med en okänslig musikvinjett, men håll ut till filmen börjar). Däremot måste jag medge att jag nickade till några gånger under mastodontfilmen ”Kristi liv” (också från 1906). 30 minuter, 300 statister, mycket kulisser etc, men man kan ju storyn…

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Alice Guy Blanché. Bokmärk permalänken.